Enjoy the flowers. Respect our pride. Dat is de slogan waarmee toeristen het bollenseizoen worden verwelkomd in de Bollenstreek. Tegelijkertijd wordt hiermee geprobeerd om de toeristen uit de velden te houden. De slogan komt op borden en banners en wordt online gebruikt.

Enkele weken geleden luidden de bollentelers bij monde van Noordwijkerhouter Simon Pennings de noodklok over de overlast van toeristen in de bollenvelden. De schade door vele ongenode gasten loopt tot in de duizenden euro’s en de telers vroegen hulp aan gemeenten en toeristische sector. In hun ogen profiteert de hele streek van de bloeiende velden maar worden de telers opgezadeld met alle overlast.

Welkom en respect
De oproep bleek niet aan dovemansoren gericht. Een initiatiefgroep onder leiding van de gemeente Noordwijk heeft een slogan bedacht die toeristen welkom heet én vertelt dat ze de velden moeten respecteren. Daarnaast worden in alle weekenden van april dranghekken beschikbaar gesteld om sommige velden af te sluiten. Een kweker die weet dat zijn velden in bloei staan of ziet dat een van zijn velden bijvoorbeeld op Bloemenradar wordt vermeld, kan via de VVV in Noordwijkerhout dranghekken plus een banier met de nieuwe slogan regelen.

Ambassadeurs
Daarnaast kan een bollenteler een beroep doen op zogeheten ‘ambassadeurs’ die ter plekke toelichting gaan geven over de bollenteelt. Het gaat hierbij om mensen met kennis van het vak en het liefst ook Duits en Engels beheersen. Wie deze ambassadeurs zijn, is nu nog niet bekend. Zij worden nog gezocht. Of de proef met slogan, dranghekken en ambassadeurs een succes is, wordt na het bollenseizoen bekeken.