Bollentelers moeten meer en beter gebruik maken van het natuurlijk kapitaal. Dat was de boodschap van Naturalisdirecteur Koos Biesmeijer tijdens het Flower Science Congres dat woensdag 12 december voor de derde keer in het Lissese Floralis werd gehouden.

Biesmeijer wees de ruim 170 bezoekers op het voornemen van de bollensector om in 2030 chemievrij te telen. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten wetenschappers, overheid en ondernemers samen op zoek gaan naar oplossingen. Biesmeijer: ,,De bollensector moet de natuur meer als een partner gaan zien. Ga goed om met het natuurlijk kapitaal en zorg voor meer biodiversiteit. Hoe dat precies moet, weet ik ook niet maar ik wil helpen zoeken naar een stukje van de oplossing.’’

Behalve de Naturalisdirecteur pleitte ook onderzoeker Wijnand Sukkel voor het verbeteren van de biodiversiteit in de bollenteelt. Sukkel doet, samen met een lelieteler Wilbert Mans uit Weert, onderzoek naar strokenteelt. Bloemenstroken tussen het gewas dienen als voedsel en huisvesting voor natuurlijke vijanden van luis. Aletta Nieuwenhuijs, directeur Holland Biodiversity, vroeg telers mee te werken om een biologisch middel, gewonnen uit krokusbollen, geregistreerd te krijgen terwijl Michiel de Haan, directeur van Royal Lemkes, liet zien hoe het plantenbedrijf zo duurzaam is gaan werken dat het de leverancier van groene stroom van de eigen medewerkers is geworden. ,,De aarde is in nood dus investeer in duurzaamheid’’, riep hij op.

De presentaties hadden de nodige impact, want er werd bij de netwerkborrel met heerlijke Dutch Tulip Vodka cocktails en het traditionele stamppotbuffet geanimeerd over doorgesproken. Veel gehoord geluid was dat alles toch steeds terugkomt op ‘samenwerken’ en dan de boodschap ‘wat kan ik zelf al doen’ duidelijk is overgekomen.

Wat betreft team Flower Science kijken wij terug op een geslaagde middag met veel dank aan de sprekers die hun kennis deelden met de congresbezoekers. Ook dank aan onze partners uit de 4 O’s voor hun bijdrage aan het mooie programma dat wij kunnen aanbieden.