De collectie van de historische bloembollentuin Hortus Bulborum wordt aangevuld met ruim 300 soorten narcissen. Schenker is Paul Vlaar, ook wel bekend als de ‘oranje-pastoor’ uit Obdam. “Wij zijn heel blij met deze aanvulling”, zegt Mathé Spruit van de Hortus. “Er zitten zo’n 170 soorten tussen die wij op de tuin niet hebben. Bovendien is een deel van onze narcissen van matige kwaliteit.”

Narcissen nog op het land

De overdracht heeft inmiddels plaatsgevonden. De narcissen staan nog op het land, maar verhuizen over enkele weken na het rooien naar Limmen. Vlaar: “Ik vind het jammer dat ik van mijn verzameling van narcissen afscheid moet nemen, maar ben blij dat ze in goede handen zijn. Komend voorjaar ga ik zeker kijken hoe ze er bijstaan.”

Landelijke bekendheid

Vlaar kreeg in 2010 landelijke bekendheid met een ‘oranjemis’ rond de WK-voetbalfinale, waarbij hij en de parochianen in het oranje gekleed waren. Een hoogtepunt was de doop in de Keukenhof van de ‘Sint Victor’, een narcis die Vlaar met kweker Jan Pennings had ontwikkeld, en werd vernoemd naar Vlaars parochie in Obdam. Vlaar is tegenwoordig aalmoezenier bij de marine, vertoeft veel in het buitenland en komt aan al het werk in zijn tuin niet meer toe.