Gewasbeschermingsmiddelen toedienen in schuim en het gebruik van actief chloor bevattend ECA-water maken een bollenteelt met minder gewasbeschermingsmiddelen mogelijk. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het vierjarig onderzoeksprogramma Het Nieuwe Verwerken (HNV). Aanvullend onderzoek is begonnen.

De resultaten werden vrijdag 8 september bekend gemaakt tijdens het Flower Science Café in Machinefabriek Akerboom in Noordwijkerhout. Dit bedrijf maakt deel uit van het programma HNV waarbij onderzoek wordt gedaan naar het verwerken van de bloembollen in de schuur. ,,Vijftig procent van het succes van de bollenteelt ligt in de schuur. Daar gebeurt meer dan alleen maar pellen’’, constateerde adjunct-directeur van de KAVB André Hoogendijk.

Het onderzoeksprogramma Het Nieuwe Verwerken spitst zich toe op desinfectie, aanbrengen van gewasbeschermingsmiddelen, detecteren en verwijderen van zieken bollen, het rechtop zetten en een energiezuinig bewaarsysteem. Voor het spoelen van de bollen blijkt het toevoegen van elektro-chemisch geactiveerd water (ECA) een goede oplossing om kruisbesmetting van bollen via het water te voorkomen. Om voor het planten fungiciden op de bollen aan te brengen, blijkt schuim een betere methode dan het douchen en dompelen omdat minder gewasbeschermingsmiddel in het milieu terecht komt. ,,Als een bedrijf nu moet kiezen voor een nieuwe installatie dan is schuimen echt veel duurzamer’’, aldus Henk Gude van Wageningen University & Research vrijdagmiddag.

Het hele verhaal is te vinden in Greenity 25 van 27 september 2018. Meer foto’s staan in het album op de Flower Science Facebookpagina.