Flower Science organiseerde samen met GO (GroenOnderwijs) een kennisbijeenkomst op de Mechanisatietentoonstelling in Vijfhuizen. De helft van de zaal vulde zich met jongeren en ook leeftijd van de sprekers oversteeg het getal 35 niet.

Bas van Dam van PostNL vertelde hoe zij in anderhalf jaar tijd een bestel, verpakkings- en bezorgsysteem ontwikkelde om bloemen en planten rechtstreeks bij de consument te brengen. Bloemen en planten vertegenwoordigen een grote emotionele waarde, daarom is er veel aandacht besteed aan de verpakking. Op de vraag uit de zaal of er net als bij kleding, veel retour wordt gezonden, gaf Bas aan dat niet tevreden klanten (minder dan 3%) een nieuwe zending ontvangen. De aandacht voor kwaliteit maakt ook dat een plant of een boeket best wat meer mag kosten. Als goed voorbeeld uit de bollensector, noemde Bas FAMFlower Farm die van PostNl gebruik maken om hun producten te verzenden.

De tweede spreker Frank Berbeé heeft ook iets met dozen. Samen met zijn vrouw startte hij Bloemenstorm. Een initiatief om verspilling in de bollensector tegen te gaan én mensen – liefst op elke straathoek – blij te maken met bloemen. Zijn droom reikt zelfs zover dat hij de Nederlander zo wil overspoelen met bolbloemen dat die zich gaat vereenzelvigen met het Hollands icoon, de tulp. Bloemenstorm levert abonnementen aan bedrijven om bloembakken af te nemen die per seizoen worden gevuld met overschot van bloembollen. Bollen die niet in de handel terecht komen en anders op de composthoop belanden. De ambitie om Nederland te vertulpen, is inmiddels een serieuze start-up met een groeiend aantal klanten.

In een vijftal presentaties waren vervolgens de studenten aan het woord. De tweedejaars HBO studenten hadden onderzoek gedaan naar de bollensector. De presentaties maakten onderdeel uit van hun tentamen en het kritische publiek maakte het hen niet gemakkelijk. Opvallend is dat uit de diverse onderzoeken blijkt dat er nog veel niet publiek bekend is over de bollensector. Een van de redenen waarom deze jongeren, in ieder geval nog niet, denken over een loopbaan in de bollen. In de zaal zaten overigens ook MBO studenten, die lieten weten wél graag aan de slag te gaan in de sector. Een mooi aanknopingspunt om verder mee aan de slag te gaan!

Tot slot ging iedereen mee naar het Kennisplein, de stand van Flower Science samen met partners Greenport Duin- en Bollenstreek, Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM), Groen onderwijscentrum, Wageningen Plant Research, de KAVB, Rabobank Bollenstreek, Flynth adviseurs en accountants, Wellant College en Greenity. Hier ging de discussie, onder het genot van een broodje en een drankje, nog zeker een uurtje verder.