De aanstaande verhuizing van het bollenonderzoek van Lisse naar Bleiswijk was aanleiding voor een excursie met Flower Science. In Bleiswijk werd het gezelschap ontvangen door de locatie manager Sjaak Bakker die uitleg gaf over de faciliteiten in Bleiswijk.

Aansluitend volgde een intermezzo met Jan-Willem de Vries. Hij gaf als voorbeeld de succesvolle club van 100 in de Glastuinbouw als manier om onderzoeksvragen bij Wageningen Research neer te leggen. Een serie aan kritische vragen volgde, waarna de aanwezigen kort werden meegenomen door Eric Poot in het lopende onderzoek naar een systeemsprong bij het vermeerderen van lelies.

Het meest tot de verbeelding sprekende onderdeel was toch wel de rondleiding langs de faciliteiten en de verschillende onderzoeken. Bij diverse projecten stond de verantwoordelijk wetenschapper om een korte toelichting te geven op het onderzoek en de resultaten daarvan. Een gevarieerd palet aan studies die interessante cross-overs met onderzoek voor de bollensector kunnen betekenen. De aanwezige wetenschappers stonden dan ook danig te glunderen bij hun projecten of die van hun collega’s.

Uiteraard werd tijdens de netwerkborrel druk gesproken over het vertrek uit Lisse, de verschillen tussen praktijkonderzoek en fundamenteel-onderzoek, financiering en andere thema’s. Lees ook het verslag in de Greenity over het bezoek aan Bleiswijk.