Van zaadje tot commerciële bollenverkoop duurt pak ‘m beet 25 jaar, weet directeur van Future Genomics Technologies Ron Dirks. Dat is een van de redenen waarom nieuwe DNA technologie de veredeling van gewassen enorm vooruit zal kunnen gaan helpen. Het laatste Flower Science Café van dit jaar vond plaats bij BaseClear. BaseClear is het bedrijf van Bas Reichert en is het grootste, onafhankelijke genetische onderzoekslaboratorium van Nederland, een uitstekende locatie om de achterban mee te nemen in de toekomst van de (bollen)veredeling.

Een van de recente triomfen van de nieuwste DNA analyse technologieën is het in kaart brengen van het tulpengenoom. Dit was een notoir ingewikkeld probleem, gezien het feit dat de genetische code extreem lang is. Toch kreeg een consortium van bedrijven, met financiering van Dümmen Orange en o.l.v. BaseClear, het voor elkaar, en op het Flower Science Café vertelde men van de hoed en de rand.

Naast een duik in de wondere wereld van de modernste veredelingstechnieken, wist Prof. Peter Klinkhamer de zaal te fascineren voor een tweede wondere wereld, die van de plantinhoudstoffen. Er zijn er vele duizenden en er is, zo is zijn vaste overtuiging, nog een schier eindeloze hoeveelheid aan toepassingen te ontdekken. Onderzoek naar deze stoffen, als ook naar het synthetiseren, transporteren en opslaan ervan, staat echter nog in de kinderschoenen. Tot slot liet Leon Mur van Spadix zien hoe gebruik gemaakt kan worden van de nieuwe technologie en dat onderzoek ook uit besteden kan worden. De middag werd afgesloten met een rondleiding langs de laboratoria en aansluitend een netwerkborrel.

Tekst: BP Nieuws