Bewust of Biologisch Boeren was een thema dat veel bezoekers trok naar het Flower Science Café van donderdag 8 februari. Van der Slot Tulips – binnenkort de naam waaronder de broers Jan en Frans van der Slot hun bedrijf runnen – was gastheer voor zo’n 90 ondernemers, onderzoekers en onderwijs- en overheidsvertegenwoordigers.

Het werd al snel duidelijk dat het woord bewust niet voldoende de lading dekt, maar dat de ondernemers vooral bezig zijn met verantwoord ondernemen. Cock Hulsebosch verwoordde namens de coöperatie NLG Holland hoe zij zich vooral op de bodemweerbaarheid en -samenstelling concentreren.

Gerard Top van GMN zette de discussie verder op scherp met een aantal pittige uitspraken en een mooie analoog met de wielersport. Wim Uljee, die namens SKM sprak over het nieuwe keurmerk PlanetProof, legde uit dat de consument graag vertrouwd op een stickertje van een keurmerk.

Na afloop van de panel-uiteenzetting werd er nog flink na-gediscussieerd tijdens de netwerkborrel. Dat het verantwoord moet daar was iedereen het wel over eens, maar het niveau waarop of gestuurd door wie of met welk merkteken eraan daar zal nog lang over worden gesproken.