De bollenmijt, die in diverse bolgewassen voor veel schade kan zorgen, kent bij de mannetjes drie verschillende voortplantingsstrategieën. Twee waren al bekend, maar onlangs is een derde strategie ontdekt door biologen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Derde variant
Het was al bekend dat het mannetje van de bollenmijt zich kon voordoen als een ‘fighter’ of als een ‘scrambler’. De fighter heeft een stevig ontwikkeld derde paar poten aan de voorkant, waarmee hij zich kan verweren tegen soortgenoten. De scrambler heeft dat juist niet en oogt ook kleiner dan de fighter. De biologen van de UvA ontdekten een derde variant, die uiterlijk sterk lijkt op een bolvormig vrouwtje. Deze is de ‘mega-scrambler’ genoemd.

Vrouwtjes nadoen
Over de reden van deze derde variant tasten de onderzoekers in het duister. Een mogelijke hypothese is dat mannetjes vrouwtjes nadoen als voortplantingsstrategie waarbij ze de fighters in feite uit de weg gaan. Dit gaan de onderzoekers testen. Ook bekijken ze of deze mega-scramblers vruchtbare nakomelingen krijgen en of andere mannetjes inderdaad minder agressief zijn tegen mannetjes die net doen alsof ze een vrouwtje zijn.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Ecology. Dit artikel is te downloaden als pdf.