Vandaag verhuist de groep bloembollenonderzoekers van Wageningen University & Research Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen officieel van de locatie in Lisse naar Bleiswijk. Wel zullen er in de bollenstreek de komende jaren nog een aantal proeven worden gedaan vanwege de unieke bollengrond.

De club onderzoekers die verhuist naar Bleiswijk bestaat uit vijf onderzoekers; zij voegen zich bij de drie bloembollenonderzoekers die al in Bleiswijk zitten. Bovendien komt er binnenkort nog een vacature voor nog een bloembollenonderzoeker. Hierdoor zal het team binnenkort uit 9 mensen bestaan.

Overigens zullen ook andere onderzoekers uit de Businessunit Glastuinbouw en Bloembollen in Bleiswijk in meer of mindere mate met bloembollenonderzoek bezig zijn, aldus Poot. Het gaat dan bijvoorbeeld om onderzoek naar virussen en mijten. Het bollenonderzoek zal dus ook meer geïntegreerd gaan worden in de Businessunit Glastuinbouw en Bloembollen.

Fytolab en ‘groflab’
Eric Poot, teamleider Teelt & Gewasfysiologie, geeft aan dat er in Bleiswijk kantoorruimte is bijgebouwd voor de bloembollenonderzoekers. “Hierin is ook het fytolab gekomen dat eerst in het bedrijfsgebouw zat en het DNA lab. In het fytolab wordt onderzoek gedaan naar schimmels, bacteriën en virussen.” In het bedrijfsgebouw komt het ‘groflab’ uit Lisse.

Dit najaar LED in proef
In Bleiswijk lopen er al verschillende proeven op het gebied van bloembollen en bolbloemen. Poot daarover: “Bij de tulpenbroeiproef doen we nog een extra trek. Die proef loopt dus nog zo’n twee weken.” Verder loopt er de proef ‘Vitale Lelieteelt’ waarbij weefselkweekplantjes en schubbollen worden gekweekt tot leverbare bollen. “Dit najaar worden er in deze proef ook 2 lagen met LED aangelegd.”

Sneller leverbare maat hyacint
De proef met éénrichtingssysteem voor de hyacintenteelt vindt ook in Bleiswijk plaats. In dit systeem wordt in één lijn van uitgangsmateriaal naar leverbare bollen geteeld, onder geconditioneerde omstandigheden en zonder gewasbeschermingsmiddelen. “Buiten sterven die hyacinten in de zomer af. Kunnen we dat in de kas voorkomen zodat ze door kunnen blijven groeien?”, aldus Poot. Het idee is dus dat de onder beschermde omstandigheden geteelde bollen worden doorgeteeld tot grotere bollen (‘grof plantgoed’), die nog één jaar nodig hebben tot de leverbare maat. Verder vindt in Bleiswijk ook nog onderzoek plaats met de tulpengalmijt en dit binnen het project Biologische bestrijding van schadelijke mijten.

In Bleiswijk zullen er ook werkzaamheden en proeven gaan lopen op het gebied van Het Nieuwe Verwerken. Het PPS-project ‘Bollenrevolutie 4.0’ waarbij onder andere aan de ziekzoekkar wordt gewerkt, zal volgens Poot vooral op praktijkbedrijven plaatsvinden.

Fotobijschrift: Bloembollenonderzoekers Natalia Moreno en Wouter Groenink staan in de kas in Bleiswijk bij de proef met éénrichtingssysteem voor de hyacintenteelt.