Of en hoe de zogeheten bloembollenboulevard langs de N208 bij Lisse blijft bestaan, wordt deze zomer duidelijk. Daarover zijn de uitbaters vandaag (23 maart) ingelicht door de provincie Zuid-Holland. Die is eigenaar van de parkeerstrook langs de N208.

Ontheffing loopt dit jaar af
De ontheffing van de uitbaters loopt eind dit jaar af. Tot en met de sluiting van de Keukenhof op zondag 13 mei kunnen de bollenverkopers de ontheffing nog gebruiken. Daarna gaat de provincie met de gemeente Lisse en de Keukenhof bespreken of de rij kramen op de parkeerplaats langs de Westelijke Randweg volgend jaar terugkomt.

Lisse is kritisch. Wethouder toerisme en economie Cees Ruigrok van Lisse (Nieuw Lisse) ziet de economische functie, maar de gemeente heeft volgens hem moeite met de bloembollenverkoop. “Het verkoopmoment is niet goed en uit eerdere bloeiproeven van de KAVB blijkt ook dat de kwaliteit zeer teleurstellend is.”

Als het aan de gemeente ligt, wordt droogverkoop op het verkeerde moment in het jaar verboden. Nu kan dat niet, omdat de juridische mogelijkheden ontbreken. Ruigrok kijkt verder dan alleen Lisse. “In Volendam en Amsterdam speelt hetzelfde probleem. Deze kramen staan echter dicht bij de Keukenhof, waar we mensen enthousiast maken om iets met bloembollen te doen. Als het resultaat dan teleurstellend is, doen we dat effect teniet.” Ruigrok benadrukt dat dit het gemeentelijke standpunt is. “Zelf kan ik dit niet meer bepleiten, want mijn termijn loopt af.”

De vijf kramen staan op grond van de provincie en de bollenverkoop is toegestaan met een ontheffing op de wegenverordening van Zuid-Holland. De bloembollensector ziet de droogverkoop in het voorjaar ook liever niet, maar de belangstelling van toeristen voor de kramen is groot. Er wordt inmiddels ook kaas verkocht.

Onderhoud bij gemeente en provincie
De gemeente steggelde bij de vorige verlenging van de ontheffingen in 2014 met de provincie over het onderhoud van de ‘boulevard’ en stelde dat de strook belangrijk is voor het toerisme. De boulevard moest blijven, volgens de gemeente. De afgelopen vijf jaar deden provincie en gemeente het onderhoud samen.

Maximaal plaats voor vijf kramen
Bij de vorige verlening is ook afgesproken dat vijf kramen het maximum is. Zijn er meer ondernemers met belangstelling voor een plek, dan wordt geloot. Tot ongenoegen van de ondernemers op de boulevard mag de kraam niet worden doorgegeven aan familie of opvolger.

Fotobijschrift: Op de foto zijn de kramen nog in opbouw. Inmiddels zijn ze gevuld en klaar om bloembollen en bloemen te verkopen.