“Hoe breng je die micro-algen in de bollenteelt het beste aan?” Dat was de voornaamste vraag die bollenkwekers hadden vrijdag 28 september jl. bij algenproducent Algae Innovations in Rijssenhout. Animo om de algen eens te proberen was er onder de aanwezigen.

Er kwamen zo’n vijftien geïnteresseerden naar Flowerscience on Tour: ‘Zijn algen nuttig te gebruiken in bollenteelt en broeierij?’. Ondernemer Robert Baard van Algae Innovations Netherlands (AIN) is op zoek naar bollenkwekers die zijn product willen uitproberen.

‘Blad voller in ontwikkeling’

De algen zijn vorig voorjaar kort getest in een tulpenteelt in Noord-Holland. Net na het planten werd het algengoedje met een spuitboom in een aantal rijen tulpen verspoten. De kweker zag volgens Baard resultaat. “Hij vond het blad breder en zwaarder lijken en zei letterlijk dat het blad ‘voller in ontwikkeling was’”, zegt Baard. Onduidelijk is of ook de bolopbrengst groter was. Baard verwacht dat overigens wel, want dat was bij een uienteelt, ook een bol, immers ook het geval. “Daar zagen we 15 tot 16 procent meer opbrengst. De uien waren groter en zwaarder.”

Dichtslibben

De paar bollenkwekers die er waren, vroegen zich vooral of hoe de algen moeten worden aangebracht. Met de gewone spuitmachine gaat dat niet; de leidingen en doppen slibben dicht van het spul. Eigenlijk zou er dus een speciale spuitmachine moeten komen met grotere leidingen en die bij het toedienen zo hard pulst zodat de leiding meteen schoon wordt gemaakt. De algenvloeistof zou volgens Baard ook net voor het planten als een straaltje in het plantgootje kunnen worden aangebracht. “Het is het beste om de algen zo dicht mogelijk bij de bol te geven.”

Veel eiwitten

Baard gaf in een presentatie aan dat micro-algen compleet anders zijn dan zeewier. “In onze alg zitten heel veel inhoudsstoffen en daarvan is 40 tot 50 procent eiwit. Aminozuren vallen onder eiwitten en die spelen een belangrijke rol bij de groei van planten. In zeewier zit maar 5 tot 10 procent eiwit.” De micro-algen van AIN vallen langzaam uit elkaar na het aanbrengen. Op die manier werkt het voedingsproduct ongeveer een half jaar lang, zegt Baard.

Micro-algen zouden de weerbaarheid van de plant verhogen waardoor planten beter bestand zijn tegen stress-situaties. De voordelen zijn volgens Baard divers en afhankelijk van het gewas en bij een aantal gewassen al wetenschappelijk aangetoond. “Je moet dan denken aan betere en meer wortelgroei, snellere groei, meer biomassa, meer bloemen en vollere en donkere en bredere bladeren.” De ochtend werd afgesloten met een lunch waarbij de aanwezigen nog konden napraten en netwerken.