“Wat ik doe is het verzorgen van privé rondleidingen door de Bollenstreek. Mijn klanten krijg ik vaak vanuit bedrijven, zoals grote exporteurs in Aalsmeer of Rijnsburg. Ze willen hun klanten even een paar uurtjes ‘kwijt’ en vragen mij dan om ze op te pikken.”

In de Spiegel is de rubriek van Flower Science waarin elke week iemand uit de bloemensector in de spiegel kijkt. In tien korte vragen blikt deze persoon naar het heden, zijn/haar verleden en de sector in de toekomst. Aan het woord de bevlogen Tineke van Berkel over haar eigen bedrijf Private Flowers ‘n Fields en het bedrijf JM van Berkel.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan? Dan zie ik een gedreven ondernemer met hart voor de zaak. Bij JM van Berkel ben ik de ondernemersvrouw die zich met name op de cijfertjes richt. Ik heb niets met de productie te maken en er komt geen bloem of bol door mijn handen. Bij mijn eigen bedrijf Private Flowers ’n Fields zit ik juist wél met mijn neus in de bloemen. Hier ben ik meer een verbindende ondernemer, een netwerker.

Hoe denk je dat je medewerkers / collega’s je zullen omschrijven? Ik denk als iemand die structuur aanbrengt en een beetje streng is. Maar wel met tact. We hebben 16 vaste medewerkers en in het seizoen komen daar nog uitzendkrachten bij. Toen ik bij JM van Berkel, het bedrijf van mijn man en zijn broer, kwam werken moest ik er wel even inrollen hoor. Ik had jarenlang een leuke baan gehad in de transportwereld en kwam nu in een familiebedrijf, een hele andere wereld. Inmiddels heb ik mijn plekje wel gevonden. Ik ben binnen het bedrijf van de structuur, de registratie, het analyseren en de regelgeving.

Wat was je eerste baan(tje) en wat kocht je van je eerste geld? Ik heb uiteraard bollen gepeld, want mijn opa zat in de bollen. Maar mijn eerste echte bijbaantje was het inpakken van catalogussen bij Piet Bakker. Ik was pas 12 of 13 jaar oud. Ik had gelogen over mijn leeftijd, want ik had gezegd dat ik al 15 jaar was. Toentertijd heel normaal, dat deden we allemaal. Nu zou dat liegen over je leeftijd echt ondenkbaar zijn.

Ik heb niets gekocht van mijn eerst verdiende geld omdat ik graag wilde sparen. Ik ben altijd heel zuinig geweest. Mijn vriendinnen kochten kleding en van alles en nog wat. Ik niet, ik spaarde. Dat leidde er wel toe dat ik op mijn 23e al mijn eerste huis kocht. Supertrots was ik!

Wat is jouw mooiste moment van de werkdag? Wat ik het mooiste vind aan JM van Berkel is de wisseling van onze producten. We hebben vier hoofdproducten: tulpen, alliums, gladiolen en ornithogalums. Elk product brengt nieuwe klanten en ander soort werk met zich mee. We werken veel rechtstreeks met diverse partners. We zijn een redelijk grote speler op de gladiolenmarkt. In de winter komt onze bloemproductie uit Spanje. Wij kweken daar met een coöperatie gladiolen, ornithogalums en alliums. De bloemen uit Spanje komen al vanaf half december ongebost naar Hillegom. Wij doen hier de eindcontrole en maken alles veilingklaar. Dit om de conformiteit en kwaliteit te kunnen waarborgen.

Mijn lievelingsbloem? Dat is denk ik toch de gladiool. Het is in Nederland denk ik – onterecht – een ondergewaardeerde bloem. Als ik een grote bos in huis heb staan geniet ik er ook echt van, hij loopt op van onderaf… hij leeft! Bovendien is hij er heel lang: van half juni tot eind oktober. Dat is ruim vier maanden genieten.

Wat vind je het minst leuk aan je werk? Dat het nooit ophoudt. Ik vind het helemaal niet erg om veel en hard te werken, maar er zijn weleens momenten dat je denkt “nu even niet”. Als er bijvoorbeeld op zondagmiddag een vrachtwagen het terrein op komt rijden om te lossen. We wonen er naast, dus dan denk je…. laten we er meteen maar mee aan de slag gaan, dan staat het maar klaar! Met name voor het gezin vind ik dat niet zo leuk.

Wat doe je om je bedrijf toekomstbestendig te maken en/of te houden? Als ik dan voor mijn eigen bedrijf Private Flowers ’n Fields mag spreken, dan is dat vooral zorgen dat ik er nog meer werk uit krijg en dus meer bekendheid krijg. Het gaat heel goed, maar ik ben pas vorig jaar begonnen.

Wat ik doe is het verzorgen van privé rondleidingen door de Bollenstreek. Mijn klanten krijg ik vaak vanuit bedrijven, zoals grote exporteurs in Aalsmeer of Rijnsburg. Ze willen hun klanten even een paar uurtjes ‘kwijt’ en vragen mij dan om ze op te pikken. Het is heel leuk want deze mensen komen uit alle windstreken van de wereld en ze zijn bovenmatig geïnteresseerd in de ‘growers story’. Ik haal ze op met mijn eigen auto ze krijgen een exclusief uitje met stroopwafels en koffie naast een bloemenveld. Ik geef ze een exclusief kijkje in het leven van de kweker. Meestal doe ik het in het Engels, maar als er Portugezen of Spanjaarden bij zitten dan neem ik een tolk mee.

Het leukste aan mijn werk voor Private Flowers ’n Fields (en toch ook wel J.M. van Berkel) zijn de ontmoetingen met mensen. Tijdens de rondleidingen wordt er naar mij geluisterd, maar tijdens de coffee breaks kan een gesprek een hele andere kant opgaan waarbij je dan heel veel te horen krijgt over de landen, culturen of zelfs persoonlijke achtergronden van de mensen die die dag in mijn auto meegaan. Dat zijn dagen met een gouden randje.

Ik ben volop bezig om mijn netwerk uit te breiden. Afgelopen seizoen heb ik veel hotels in de regio bezocht met grote bossen tulpen en mijn verhaal. Er wordt altijd erg positief op gereageerd en ik laat op verzoek een stapel visitekaartjes achter.

Daarnaast help ik televisie- en productiemaatschappijen bij het zoeken naar het juiste veld, de juiste bloem en de juiste kleur. Per toeval ontstond dit idee omdat een locatiezoeker voor het haarproduct Wella er zelf niet meer uitkwam. Deze meneer vroeg bij Flora Holland waar hij moest zijn voor welke bloemenveld en vanuit daar werd hij doorverwezen naar mij. Over de hele wereld kon hij alles vinden, maar hier snapte hij niets van. Het ene jaar groeien er op een veld prachtige rode tulpen en het andere jaar staan er ineens verlepte hyacinten. Hij had een centraal punt nodig in de bollenstreek waar kennis is te vinden over de velden, de kwekers die erop telen, de soorten en de kleuren. Ook de achtergronden, bijvoorbeeld molens, zijn belangrijk. Ik ben hem gaan helpen en heb hier uiteindelijk een hele mooie opdracht aan overgehouden. Ze hadden ook nog hotelkamers nodig voor 65 productiemedewerkers, een basiskamp met mobiele keukens en doorzichtige tenten. Het was een compleet circus, maar het resultaat is prachtig. Kijk maar eens

Met wie of wat binnen de sector zou je graag willen samenwerken? Of wie vind je dat zouden moeten samenwerken? Wat mijn eigen bedrijf betreft werk ik onder andere samen met Marianne Koeckhoven van Agri Experience. Zij regelt bedrijfsbezoeken voor groepen toeristen en zakelijke bezoekers. Bij haar is een mooie aanvraag binnengekomen die zij niet alleen wil doen. Dus volgend jaar werken wij samen aan een heel mooi project. Verder sta ik open voor alle andere mooie samenwerkingen binnen en buiten de Bollenstreek.

Wat denk je dat er gaat veranderen in de bloemenbollensector komende jaren? We staan als Bollensector voor flink wat uitdagingen, maar als ik kijk naar JM van Berkel dan zie ik dat wij inmiddels heel ver zijn met deze uitdagingen. Duurzaamheid, regelgeving, certificering, allemaal zaken waar wij onze tanden in hebben gezet. We nemen het heel serieus. Het resultaat van dit alles is dat we veel meer kennis bezitten, er meer transparantie is én we hebben een duurzamere manier van bedrijfsvoering.

Nu zijn wij een bedrijf waar meer personeelsruimte is om daar speciaal iemand op te zetten, ik denk dat het voor kleinere bedrijven een stuk lastiger is. Daar komt ook nog eens bij dat veel kleinere bedrijven geen opvolging hebben. Qua verandering denk ik dat de grote bedrijven zullen overblijven, de kleinere verdwijnen of worden overgenomen. Dat vind ik wel heel jammer want juist de kleinere kwekers leveren een hele grote bijdrage aan de schoonheid van deze streek.

Welk onderwerp zou je willen agenderen voor een van de komende Flower Science cafés? Ik vind het onderwerp bedrijfsopvolging interessant, maar ik zag dat dit café al voor september staat gepland. Daar ga ik dus zeker heen.

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen? Tja ik heb natuurlijk niet echt voor het bollen- of bloemenvak gekozen, ik ben er door mijn man ingerold. Ik denk dat ik iets zou doen waarin de combinatie zit van met cijfers werken, veel onderweg zijn en werken in een mannenwereld. De transportwereld paste daarom ook echt bij mij. Maar als je met passie je werk doet, dan is elke baan leuk. Daar ben ik van overtuigd!