“In ons bedrijf hebben wij een heel duidelijke regel. Dat geldt voor mij en ook voor mijn broers: “Geloof in jezelf en geloof in je product”. Toen Nico geloof had in het opstarten van het uitzendbureau Flexibel Human Services was er best veel tegenstand, maar wij geloofden erin en dat doen we nog steeds.”

In de Spiegel is de rubriek van Flower Science waarin iemand uit de bloemensector in de spiegel kijkt. In tien korte vragen blikt deze persoon naar het heden, zijn verleden en de sector in de toekomst. Aan het woord Rob Geerlings van G. Geerlings & Zn Calla teelt en handel.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan? Ik zie een ondernemer die al zijn hele leven een passie heeft voor bloemen en dan specifiek de Calla. Daarnaast werk ik graag samen met mijn broers Sjaak en Nico Geerlings, maar ook met onze klanten en leveranciers. Ik denk graag in oplossingen en kansen en niet in bedreigingen. En ik houd van innoveren met de daarbij bijbehorende risico’s.

Van wie ben jij d’r een? Ik ben geboren in De Zilk en kom uit De Ruigenhoek. Ik ben er eentje van “Herman van Jaap van Gijs”. Zo gaat het rijtje. Ik ben de vierde generatie. Gijs is mijn overgrootvader en staat voor de G van G. Geerlings. Hij begon in 1882 met teelt én handel. G. Geerlings is altijd een gecombineerd teelt & handelsbedrijf geweest.

Waar ben je het meest trots op? Allereerst ben ik heel trots op mijn gezin. Ik heb een topvrouw en drie mooie, slimme en gezonde dochters. Daarnaast ben ik op werkgebied heel erg trots op de ontwikkeling van het product Calla. Ik heb er altijd in geloofd. De Zantedeschia (Latijnse naam voor Calla) was ooit een bloem/bol die er nauwelijks toe deed. Met de nodige inspanningen is het inmiddels een groots product dat er enorm toe doet. Het is het resultaat van jarenlange inzet en promotie. Tenslotte ben ik ook heel trots op de overname van G. Geerlings & zonen door Dümmen Orange.

Waar mogen wij je ’s nachts voor wakker maken? Dat is heel simpel, mijn dochters mogen mij altijd wakker maken. Wat het ook is. Een kapotte fiets, een vriendin die toch niet meefietst, ophalen van Schiphol. Het maakt niet uit. Ik slaap graag en goed, maar de veiligheid van mijn dochters staat buiten kijf.

Wat kunnen wij van jullie leren? In ons bedrijf hebben wij een heel duidelijke regel. Dat geldt voor mij en ook voor mijn broers: “Geloof in jezelf en geloof in je product”. Toen Nico geloof had in het opstarten van het uitzendbureau Flexibel Human Services was er best veel tegenstand, maar wij geloofden erin en dat doen we nog steeds. Zo ook met de Zantedeschia, de Calla. Hard werken met veel geloof in jezelf en je product maakt veel mogelijk. Daar ben ik van overtuigd. Ook belangrijk: marges durven maken. Niet teveel met kortingen werken. Als je product goed is, hoef je niet te stunten met prijzen.

Waar kennen mensen jou nog meer van? Ik heb in veel besturen en overleggen gezeten van onder andere Flora Holland, KAVB, BKD en meer. Daar ben ik nu grotendeels mee gestopt. Ik ben nu alleen nog actief in het ondernemersplatform van Bloemen Buro Holland. Daar bespreken we de promotie van de bloemen en planten en de Calla en uiteraard het op de juiste manier besteden van het ingelegde ondernemersgeld.

Wat moet anders in de bloemenbollen-sector de komende jaren? Onlangs was ik als panellid te gast op het Flower Science Café ‘Opvolgen, Overname of Opdoeken’.  Er was veel jeugd aanwezig die duidelijk op zoek is naar andere manieren van ondernemen in de bollensector. Ik zou hen aanraden om met elkaar te kijken naar nieuwe vormen van samenwerken en aansturing. Dat kan met een fusie, maar dat kan ook door samen te werken vanuit een organisatie met verschillende aandeelhouders. In je eentje een bedrijf opzetten is tegenwoordig minder makkelijk dan vroeger. Je moet nu van zoveel disciplines verstand hebben. Besteed uit wat je kunt uitbesteden of verdeel de taken onderling.

Ook vind ik dat de politiek meer moet gaan meedenken en meewerken in het voordeel van de bollensector en dus niet tegenwerken. Als je ziet hoeveel tegenwerking wij hebben gehad met onderwerpen als polenhuisvesting of het verlenen van een bouwvergunning. Het heeft jarenlang geduurd. Onnodig! Ondernemende bedrijven moeten juist ondersteund worden door de politiek.

En nu ik toch bezig ben. Ik vind dat wij als bloemensector absurd weinig doen aan promotie. Kijk naar bedrijven als McDonald’s of L’Oreal. Een en al promotie. En wij bollenondernemers besteden gezamenlijk maar een krappe 0,2 % van onze omzet aan gezamenlijke promotie. Ik ben een fervent voorstander van het ophogen van dit bedrag. Maar als ik daarover begin dat stuit ik in elke vergadering op veel weerstand. Kijk eens naar simplycalla, ik denk een hele sjieke manier van promotie voor ons product. Hier wordt nog eens 0,2 procent bovenop de gezamenlijke promotie gelegd. Dus met 0,4 % van de omzet van Calla-ondernemers krijgen we dit al voor elkaar. Bedenk eens wat we kunnen doen als we naar 5% gaan. En bedenk dan niet wat het kost, maar wat het oplevert in ieders portemonnee.

Wie of wat is jouw inspiratiebron? Je blijft je leven lang leren en ik wordt elke dag geïnspireerd door ondernemers in binnen- en buitenland. Het is voor mij bijvoorbeeld heel inspirerend om met de mensen en bedrijfsprocessen van Dümmen Orange te werken. Maar als ik een inspirerend bedrijf moet noemen, dan noem ik Apple. Geniaal hoe zij elke keer weer een strategische klapper maken. Vooral hoe ze durven. Het is allemaal marketing. Bloemen zijn naar mijn idee ook een ideaal product om te vermarkten. Dichtbij de mens en erg geliefd.

Wat zijn je mooiste werkmomenten? Als je wat bedacht hebt, je maximaal ingezet hebt en het lukt! Dat zijn de kick-momenten. We maken het gelukkig nog maandelijks mee. Nu zijn we bezig met 7 centimeter Calla micropotjes. Binnenkort gaan we het in de markt zetten. Als het aanslaat geeft dat weer een geweldig gevoel.

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen? Ik vind zoveel dingen leuk en interessant. Als kind wilde ik in het leger of bij de politie. Ook heb ik iets met cijfers en geld, dus ik had ook prima accountant kunnen worden. Ik heb ook altijd enorm veel interesse in geschiedenis gehad. Waar ik ook ter wereld kom: ik wil weten wat er zich heeft afgespeeld in vroegere tijden. Sowieso vind ik het jammer dat ik nooit gestudeerd heb. Ik ben vanuit de middelbare school zo het bedrijf ingerold. Ik zie nu wat mijn dochters voor een mogelijkheden hebben op studievlak. Mijn oudste dochter doet bijvoorbeeld Life Science Technology in Leiden en Delft, een geweldige studie waar ze zich onder andere in DNA verdiept. Een studierichting die ik zelf ook super interessant had gevonden.