“Ik heb altijd met zo vreselijk veel plezier als bloembollenkweker gewerkt. Als ik erop terugkijk dan denk ik.. ik had het mooiste beroep van de wereld. Ik was kweker in hart en nieren en ik had ook nog eens het voorrecht op een van de mooiste stukken land van de streek te kunnen ondernemen.”

In de Spiegel is de rubriek van Flower Science waarin elke week iemand uit de bloemensector in de spiegel kijkt. In tien korte vragen blikt deze persoon naar het heden, zijn verleden en de sector in de toekomst. Aan het woord Piet van der Poel, oud-bloembollenkweker op een van de mooiste en bekendste bollenvelden van de streek: het land tegenover Leeuwenhorst. Een interview over zijn besluit om te stoppen met het bedrijf en zijn nieuwe leven als bestuurder.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan? Als een bollenkweker die recentelijk is gestopt als ondernemer. Twee jaar geleden hebben wij het besluit genomen om met het bedrijf te stoppen. Daar hebben we lang en goed over nagedacht, maar het is een weloverwogen en prima besluit geweest. Er was geen familieopvolger, maar we wilden wel graag stoppen op het hoogtepunt: het bedrijf en onze producten waren in topconditie en dat gold ook voor onszelf. Liefst had ik op mijn 55e al een stapje terug gedaan en me zijdelings met het bedrijf willen blijven bemoeien, maar als er geen opvolging is houdt dat op. Het is goed zo. Bloembollenkwekers en Noordwijkerhouters John en René van der Slot hebben het land gehuurd en op het mooie stuk bollengrond zullen ook komend seizoen weer prachtige bloemen bloeien. Toen ik het bedrijf nog had was ik denk ik een vooruitstrevende, oplossingsgerichte ondernemer. Ik was, altijd bezig met het volgende project en als dat eenmaal weer liep zat ik met mijn hoofd alweer bij de volgende uitdaging. Zo hebben we de verkoop ook aangepakt: oplossingsgericht.

Hoe denk je dat je collega’s je zullen omschrijven? Als een verbindende en oplossingsgerichte persoon. Als er wat aan de hand was in het bedrijf, bijvoorbeeld tussen medewerkers, dan zorgde ik ervoor dat problemen werden besproken en opgelost. Je moet geen dingen laten liggen. Uitpraten lucht op en komt de sfeer ten goede.

Ik probeer op dezelfde manier te werk te gaan bij mijn nieuwe uitdagingen. Sinds ik ben gestopt met het bedrijf, ben ik actief als Kringvoorzitter van de KAVB, Voorzitter van Bollenstreek in bedrijf en Bestuurslid van het Hoogheemraadschap Rijnland. Ik verveel me dus geen moment. Ik ben nog dagelijks met het bloembollenvak verbonden. Ik beteken graag iets voor het vak, met een blik vanuit het vak.

Wat was je eerste baan(tje) en wat kocht je van je eerste geld? Mijn vader en oom startte het bollenbedrijf zo’n 75 jaar geleden aan de Kerkstraat in Noordwijkerhout. Ik ben dus geboren tussen de bollen en bloemen. Van kinds af aan werkte ik mee in het bedrijf. Eerst waren dat kleine klusjes en later volgde het zwaardere en serieuzere werk. Er was altijd werk genoeg. Er was dus ook altijd geld genoeg om biertjes van te kopen in Noordwijk. Toen mijn vader en oom stopte, namen mijn neef en ik het bedrijf over. De geschiedenis herhaalde zich, maar stopt na de tweede generatie.

Wat is jouw mooiste moment van de werkdag? Ik heb altijd zo genoten van een bloeiend veld bloemen Als de bollen opkwamen en je vanuit een goede hoek naar de bloemen keek werd ik altijd erg blij. Wat ook altijd erg leuk was, is het concert tussen de bollen: ‘dollen tussen de bollen’. Geweldig dat we dat vier jaar -in samenwerking met Toeristisch Platform Noordwijkerhout (TPN)- hebben mogen en kunnen organiseren op ons land. Een enorm en geweldig evenement, zelfs de Gooweg moest ervoor worden afgesloten. Het concert is er niet meer, maar nu organiseert TPN tijdens het corsoweekend een schitterende bloemenshow in De Witte Kerk. In mijn bestuursfuncties beleef ik overigens ook genoeg mooie momenten. Bijvoorbeeld als je tijdens een vergadering merkt dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen en we door kunnen met onze plannen. Dat is ook een prachtig gevoel. Wat vind je het minst leuk aan je werk? Het minst leuk was voor mij de administratie, maar ik was in de gelukkige omstandigheid dat ik werkte met iemand die dat juist graag deed. Ik merk nu nog steeds dat ik het niet prettig vind om urenlang met mijn neus in vergaderstukken te zitten. Het is wel interessant, maar ik mis het menselijk contact. Ik houd niet van repeterend werk. Als je dagen achter elkaar hetzelfde werk doet, dan wordt het saai. Dat had ik ook met dagenlang ziekzoeken in het veld. Ik heb de afwisseling nodig.

Wat doe je om je bedrijf toekomstbestendig te maken en/of te houden? Wij waren in het bedrijf altijd bezig met innovatie. Ons doel was om kwalitatief het best mogelijke product te hebben. Wij zaten in het topsegment. Al die jaren hebben wij nooit problemen gehad om onze spullen kwijt te raken. We stonden bekend om onze kwaliteit en het doet me goed te horen dat onze klanten het jammer vinden dat we zijn gestopt.

Met wie of wat binnen de sector zou je graag willen samenwerken? Of wie zouden moeten samenwerken? Wat ik vooral tegenkom binnen mijn bestuurswerk is dat er hier en daar nog te weinig verbinding is. De producenten en de handel bijvoorbeeld moeten te allen tijde goed samenwerken en hetzelfde doel nastreven. Alleen zo kunnen we met elkaar het best en mooiste product neerzetten, zowel in binnen- als buitenland. Daar wil ik in ieder geval graag bij helpen: nog meer verbinding!

Wat denk je dat er de komende jaren gaat veranderen in de bloemenbollensector? De bedrijven worden groter. De traditionele familiebedrijven zullen wel blijven bestaan, maar de moderne bloemenkweker moet meer in zijn mars hebben. Door de grootte van de bedrijven en de razendsnelle innovaties moet de huidige ondernemer nog meer een manager zijn. Hij moet kunnen omgaan met alle facetten in het bedrijf. Denk alleen al aan aan hi-tec zaken als robotisering en fotoherkenning bij ziektebeelden. Overigens denk ik dat er ook nog een goede boterham valt te verdienen voor de kleine ondernemer met bijzondere producten. Er is een nichemarkt waar ook echt nog behoefte bestaan aan de bijzondere bol en bloem.

Welk onderwerp zou je willen agenderen voor een van de komende Flower Science cafés? Ik zou graag vanuit het Hoogheemraadschap Rijnland de waterproblematiek aan de orde willen stellen. Denk aan verzilting, hevige regenbuien en lange periodes van droogte. Natuurlijk zijn overal oplossingen voor te bedenken en voor een deel ligt deze verantwoordelijkheid bij het Hoogheemraadschap. Maar ook de ondernemer moet zichzelf wapenen tegen dit soort invloeden. Een informatieve bijeenkomst over draineren en voorbereiden lijkt me zeker een interessant onderwerp voor een café!

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen? Ik heb altijd met zo vreselijk veel plezier als bloembollenkweker gewerkt. Als ik erop terugkijk dan denk ik.. ik had het mooiste beroep van de wereld. Ik was kweker in hart en nieren en ik had ook nog eens het voorrecht op een van de mooiste stukken land van de streek te kunnen ondernemen. Jaarlijks kwamen er veel mensen uit  binnen- en buitenland onze velden bewonderen. Geweldig om op terug te kijken. Het is nu klaar. Het is nu een mooi verhaal. Of ik het mis? Nee, dat niet. Wij hebben bij de beslissing onze emotie opzij gezet. Alles is nu geveild en overgedragen en het land is veilig gesteld voor de bloembollensector. Ik heb nu meer tijd voor mijn kleinkind en om met mijn vrouw leuke dingen te doen. Mijn bestuurswerk geeft mij ook erg veel voldoening. En wat ik anders had willen doen? Nou ja wellicht had ik ook voorlichter willen worden en dat past prima bij mijn nieuwe rol.