“We zijn lekker actief bezig met de promotie en zichtbaarheid van ons product, maar soms overkomt het je dat je ineens zelf benaderd wordt door een interessante partij. Vorig jaar bijvoorbeeld door Bloomon. Ze wilden meer van ons product en onze kwekerij weten.”

In de Spiegel is de rubriek van Flower Science waarin elke week iemand uit de bloembollensector in de spiegel kijkt. In tien korte vragen blikt deze persoon naar het heden, zijn/haar verleden en de sector in de toekomst. Aan het woord Monique van Haaster van Kwekerij De Groeneweg over hun prachtige tropische product: de canna, gekweekt midden in de Bollenstreek!

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan? Een enthousiaste en gedreven ondernemer. We zijn al dertig jaar bezig met ons mooie tropische product de canna, maar elke dag is weer anders, zijn er nieuwe dingen en ben ik nieuwe markten aan het verkennen. Ik heb volop ideeën en ik wil heel veel, maar ik werk ook nog als doktersassistente in het ziekenhuis op de poli gynaecologie en verloskunde. Ik kom altijd tijd te kort.

Hoe denk je dat je medewerkers / collega’s je zullen omschrijven? In de periode van oktober tot januari hebben we de grootste ploeg medewerkers op het bedrijf. Met sommige van hen werken we al meer dan 25 jaar. Allemaal, stuk voor stuk, hele harde werkers. Het voelt als een grote familie. Ik geef ze graag het gevoel dat ze erbij horen. Ik denk dat ze mij zien als een positieve en prettige collega.

Wat was je eerste baan(tje) en wat kocht je van je eerste geld? Mijn vader had een boerderij, een veehouderij met varkens en koeien. Als kind heb ik hier uiteraard veel gewerkt. Maar mijn eerste echte officiële baantje was bij mijn ooms op het bloembollenbedrijf van der Zon in Voorhout. Daar heb ik jarenlang bollen gepeld. Van mijn vader mocht ik niet zomaar alles doen met mijn geld. In de opvoeding vond hij twee dingen belangrijk: werken en met geld leren omgaan. Ik mocht wel iets kopen en dat heb ik gedaan: een dubbel LP van ABBA, de rest ging naar het spaarbankboekje.

Wat is jouw mooiste moment van de werkdag? Ik geniet van iedere dag. Ik geniet van veel verschillende dingen. In de winter is het bij ons erg bedrijvig en druk. In de zomer is het op zijn mooist: ons huis is dan omringd door bloeiende canna’s in meer dan 70 verschillende soorten. Als ik naar buiten kijk is het net een levend schilderij. De canna is een tropisch gewas, in sommige landen groeien ze in het wild. Mijn man is het gaan kweken in de Bollenstreek. Er zijn maar twee kwekerijen in Nederland en eigenlijk is het aantal kwekerijen in de hele wereld erg klein. De bloei van de canna is van juli tot soms wel november. In oktober en november zijn we aan het rooien. Hoe warmer de zomer is geweest, hoe beter de opbrengst.

Wat vind je het minst leuk aan je werk? De regels die van buitenaf worden opgelegd. Het beperkt je soms echt in het ondernemen. Denk aan alle strenge eisen en regels met betrekking tot export bijvoorbeeld.
Wat doe je om je bedrijf toekomstbestendig te maken en/of te houden? Allereerst moet ons product natuurlijk perfect zijn en blijven. Wij streven naar perfectie en we zijn altijd op zoek naar verbeteringen. We zijn al 30 jaar bezig, we doen onze eigen veredeling en wat niet goed is gaat weg. Wat over blijft is een resistent en betrouwbaar product. Je vindt onze canna’s ook in de kasteeltuinen van Arcen en sinds vorig jaar in de tuinen van Appeltern in Tiel. Plekken waar veel tuinliefhebbers komen en onze producten in een prachtige omgeving te bewonderen zijn. Volgende maand staan we in het glossy maandblad Buitenleven. Zo krijg ik steeds meer particuliere aanvragen. De verkoop aan particulieren gebeurt nu vooral per post. Nee, er komen niet veel particulieren op de kwekerij. Dat zou ik wel willen: want zien is verkopen. We zijn lekker actief bezig met de promotie en zichtbaarheid van ons product, maar soms overkomt het je dat je ineens zelf benaderd wordt door een interessante partij. Vorig jaar bijvoorbeeld door Bloomon. Ze wilden meer van ons product en onze kwekerij weten. Na een bezoek aan ons bedrijf en uitleg over de canna’s waren ze erg enthousiast. Inmiddels leveren wij rechtstreeks aan Bloomon. Geweldig toch? Ze vragen heel specifiek om aantallen, maten en kleuren. Het gaat dan om bloemen als de Eupatorium en de Heliopsis. Bloomon wil iedere abonnee een perfect gestyled boeket leveren. Tja, het is wel meer werk voor ons dan het leveren aan de veiling.

Met wie of wat binnen de sector zou je graag willen samenwerken? Of wie vind je dat zouden moeten samenwerken? In de Bollenstreek en bollensector zijn we natuurlijk een vreemde eend in de bijt. We zitten wel in de Bollenstreek, maar we doen iets totaal anders. Mijn schoonvader was wél bollenkweker. Van zijn vijf zonen zijn er twee doorgegaan in de bollen, zij zitten samen in Zwaanshoek. De andere drie zonen zijn zich gaan richten op andere producten. Mijn man dus op canna’s, een broer op irissen en de andere broer heeft eremurussen. We helpen elkaar. We doen heel veel dingen echt samen. Dat is een hele fijne samenwerking. We werken ook samen met een biologische kweker. Het is bij ons product niet mogelijk om in een bedrijf zowel biologisch als regulier te kweken. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar iemand die dit stuk voor ons wilde overnemen. We zijn heel blij dat we op deze manier ook de biologische teelt kunnen invullen. Er komt steeds meer vraag naar biologische tuinproducten. In de tuincentra zijn er tegenwoordig gewoon twee vakken: een normale en een biologische. Ook hier willen wij in mee!

Wat denk je dat er gaat veranderen in de bloemenbollensector komende jaren? De grote bedrijven blijven over, maar er zullen ook kleinere gespecialiseerde bedrijven blijven bestaan. Ook denk ik dat bedrijven meer met elkaar gaan samenwerken omdat ze elkaar kunnen versterken of aanvullen. Dit kan uiteraard alleen als deze samenwerking echt wat toevoegt en het een win/win situatie creëert. Daarnaast zal er steeds meer rechtstreekse handel komen. Kijk maar naar hoe dat met ons gegaan is met Bloomon.

Welk onderwerp zou je willen agenderen voor een van de komende Flower Science cafés? Ik ben onlangs geweest bij de workshop ‘De macht van de (social) media’. Ik vond het erg inspirerend en leerzaam en ik zou graag meer workshops willen doen via Flower Science. Een interessant onderwerp zou voor mij marketing zijn. Ook was ik bij het café over toerisme bij De Tulperij. Ook heel interessant, vooral de locatie. Ik zou jullie graag uitnodigen bij ons in het bedrijf, om hier een bedrijfsbezoek te hebben of een café te organiseren. Het liefst in de zomer, dan staat alles mooi in bloei en is er nog genoeg ruimte in de schuur.

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen? Ik heb twee passies: de canna’s en mijn werk in het ziekenhuis. De canna’s is business, geld verdienen en de komende jaren verder ontwikkelen. In het ziekenhuis kan ik mijn verzorgende kant kwijt, ik krijg nog elke dag energie van zowel de patiënten als van mijn collega’s