“De bollensector is een echte mannenwereld. Ik denk dat mede daardoor het imago van de sector soms wat blijft hangen in het technische en agrarische. Er wordt veel gepraat over gewasbescherming of over regelgeving. Belangrijk uiteraard, maar soms vergeten we onze trots voor het product.”

In de Spiegel is de rubriek van Flower Science waarin elke week iemand uit de bloemensector in de spiegel kijkt. In tien korte vragen blikt deze persoon naar het heden, verleden en de sector in de toekomst. Aan het woord Mariëlle van Steijn van het bedrijf ‘Fields, Source of Flowers’ uit Noordwijkerhout. Een bescheiden ondernemer over de bescheidenheid van de sector.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan? Binnen ons bedrijf ben ik de meer behoudende ondernemer. Patrick is het gezicht van het bedrijf en de vernieuwer. Hij is altijd bezig met nieuwe plannen en ideeën. Ik daarentegen sta meer op de achtergrond en ik ben wat conservatiever. Het zorgt binnen het bedrijf voor een mooie balans.

Hoe denk je dat je medewerkers / collega’s je zullen omschrijven? Als een prettig en warm persoon die het goed met ze voor heeft.

Wat was je eerste baan(tje) en wat kocht je van je eerste geld? Als 15-jarige puber heb ik kleding gelabeld bij C&A. Van mijn eerste geld kocht ik een pick-up (platenspeler).

Wat is jouw mooiste moment van de werkdag? De dagen in de lente zijn het mooist, vooral rond half april als alles in volle bloei staat. Ik geniet van onze eigen tulpen, maar ook van die van een ander. Een paar keer per seizoen rijden we een rondje langs de velden om te zien hoe alles erbij staat. Ook ben ik regelmatig te vinden in Keukenhof. Ik kan er echt van genieten om andere mensen blij te zien worden van onze producten. Het valt me op dat de toerist heel anders kijkt naar de tulp dan dat ik kijk. Tulpen die wij heel gewoon vinden, of wellicht al wat uitgebloeid zijn, staan zij heel uitgebreid te fotograferen. Grappig om te zien. Bollenkwekers kijken heel technisch naar hun bloemen. Laten we niet vergeten om ook naar de schoonheid te blijven kijken.

Wat vind je het minst leuk aan je werk? De bollensector is erg bescheiden. Maar weinig mensen weten hoe mooi en bijzonder het vak is. Veel mensen in de Bollenstreek hebben geen idee hoeveel ontwikkelingen er de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden in de bollenbedrijven. De schuren zijn veranderd, de processen zijn moderner. De sector moet echt veel meer naar buiten treden. De bollensector is een echte mannenwereld. Ik denk dat mede daardoor het imago van de sector soms wat blijft hangen in het technische en agrarische. Er wordt veel gepraat over gewasbescherming of over regelgeving. Belangrijk uiteraard, maar soms vergeten we onze trots voor het product. Ik zou meer focus willen zien op hoe mooi en bijzonder onze producten zijn.

Wat doe je om je bedrijf toekomstbestendig te maken en/of te houden? We zijn altijd bezig om onze relaties verder uit te bouwen. Goed en langdurig  contact met leveranciers, klanten en andere relaties vinden wij erg belangrijk. Het geeft vertrouwen over en weer. Daar komt bij dat we niet alleen tulpenbollen telen, maar ook freesiaknollen. Dat betekent dat we het hele jaar productief zijn. Dit maakt ons bedrijf nog steviger en we onderscheiden ons hiermee van andere bollenbedrijven: we zijn de enige freesiateler in de Bollenstreek. Het is belangrijk om naar de lange termijn te blijven kijken. Waar willen we heen met het bedrijf in de toekomst? Waar liggen de kansen? We zijn niet bang om af en toe van koers te veranderen.

Met wie of wat binnen de sector zou je graag willen samenwerken? Of wie vind je dat zouden moeten samenwerken? De bollenkwekers zouden veel meer onderling kunnen samenwerken. Er wordt nog te weinig informatie en kennis met elkaar gedeeld. Dat is jammer want samen bereik je veel meer. Ik denk dat we grote sprongen kunnen maken als de kwekers en de sector in zijn geheel meer kennis durft te delen. Patrick is bijvoorbeeld betrokken bij diverse initiatieven zoals onderzoek naar ziektes. Deze uitdagingen moeten we toch met elkaar oplossen? Helaas staan er nog teveel muren tussen de bollenbedrijven. Wat dat betreft is deze sector erg gesloten. Ik hoop dat Flower Science wat muren kan openbreken.

Wat denk je dat er gaat veranderen in de bloemenbollensector komende jaren? Schaalvergroting. Degenen die niet mee gaan met de tijd, vallen helaas af. Wil je overleven, dan is het nodig om een groot bedrijf te hebben. Alleen grote bedrijven kunnen de nodige investeringen en de daarbij behorende kosten blijven betalen.

Welk onderwerp zou je willen agenderen voor een van de komende Flower Science cafés? Promotie. De trots van de sector, de schoonheid van het product…. we moeten dit veel meer gaan uitdragen. Hoe meer promotie voor onze producten, hoe beter. Wat mij betreft bouwen we het langzaam op: eerst de trots terug in de streek, dan promotie in Nederland en vervolgens richten we ons op de hele wereld. Want we hebben toch een van de mooiste producten van de wereld? Iedereen wordt blij van een prachtige bos tulpen.

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen? Ik heb een managementassistente opleiding gedaan. Waarschijnlijk was ik daar mee doorgegaan en was ik iets ondersteunends gaan doen binnen een bedrijf. Nu run ik samen met Patrick ons eigen bedrijf. Maar ook hier richt ik me vooral op de ondersteunende taken: administratieve en financiële zaken. Ik zit hier dus prima op mijn plek.