“Ik ben nog geen ondernemer maar student en medewerker in het bedrijf. Ik zie mezelf wel als toekomstig ondernemer. En dan vooral een vernieuwende ondernemer. Ik vind de bloembollensector namelijk echt een beetje ouderwets en ik hoop daar – als het zover is – vernieuwing in te kunnen aanbrengen.”

In de Spiegel is de rubriek van Flower Science waarin elke week iemand uit de bloemensector in de spiegel kijkt. In tien korte vragen blikt deze persoon naar het heden, zijn verleden en de sector in de toekomst. Aan het woord Maarten de Wit, student aan de HAS Hogeschool in Den Bosch en medewerker in het bedrijf G. de Wit & zn in Lisse.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan? Ik ben nog geen ondernemer maar student en medewerker in het bedrijf. Ik zie mezelf wel als toekomstig ondernemer. En dan vooral een vernieuwende ondernemer. Ik vind de bloembollensector namelijk echt een beetje ouderwets en ik hoop daar – als het zover is – vernieuwing in te kunnen aanbrengen.

Hoe denk je dat je medewerkers / collega’s je zullen omschrijven? Ik heb onlangs stage gelopen bij het bedrijf FleuraMetz en daar werd ik als enthousiaste, aanwezige medewerker gezien. En als iemand die wel wat durft te zeggen.

Wat was je eerste baan(tje) en wat kocht je van je eerste geld? Vroeger verkocht ik bloemen, buiten aan de weg. Dat deed ik samen met mijn zusjes. We zaten op kistjes en we verkochten onze bloemen aan fietsende voorbijgangers. Dat vonden we natuurlijk geweldig. Ik denk dat ik speelgoed heb gekocht van mijn verdiende geld.

Wat is jouw mooiste moment van de werkdag? Als de werkzaamheden goed en snel zijn gegaan en er positieve resultaten worden behaald. Daarnaast vind ik het werken met de natuur en de seizoenen erg mooi. Ieder jaargetijde is het werk weer anders.

Wat vind je het minst leuk aan je werk? Wat ik niet zo leuk vind, is dat het imago van de sector niet altijd even goed is. Als je vertelt dat je studeert om bloembollenteler te worden, geeft dat niet altijd positieve reacties. De omgeving weet niet altijd wat het beroep bollenkweker inhoudt.  Ik heb het gevoel dat er nog een groep mensen is die denkt dat een bollenteler alleen maar op een trekker zit. En dat terwijl er zoveel andere aspecten bij komen kijken. Bij mij op mijn studie wordt er heel anders tegen agrarische beroepen aangekeken. Ik doen HAS Hogeschool in Den Bosch, met als richting bedrijfskunde & agri business. Dat betekent dat we worden opgeleid om een agrarisch bedrijf te leiden. Mijn medestudenten komen bijvoorbeeld uit het Westland of uit de fruitteelt, ook hele mooie sectoren om in te werken.

Wat doe je om je bedrijf toekomstbestendig te maken en/of te houden? Ik denk dat ondernemers in de bloembollensector zich moeten realiseren dat het niet meer alleen gaat om het telen van een bol of bloem. Er zitten veel meer facetten aan het leiden van een bloembollenbedrijf. Efficiency is belangrijk. Of marketing. In de toekomst gaat het niet meer alleen maar om je product afleveren bij de veiling, we zullen steeds meer te maken krijgen met de wensen van de eindgebruiker, de consument. Het is nu helaas zo dat veel kwekers niet precies weten waar hun product terecht komt, er is te weinig contact met de afnemers.

Met wie of wat binnen de sector zou je graag willen samenwerken? Of wie vind je dat zouden moeten samenwerken? Ik vind dat de schakels in de keten nog meer samen moeten werken. Op school kijken wij dus zeker niet alleen naar de productiekant, maar naar alle schakels. Het gaat om het totaalplaatje. Zo verdiepen wij ons in de handel, distributie, eindgebruiker etc. Andere sectoren lopen hier enorm op vooruit. Daar kunnen wij alleen maar van leren.

Wat denk je dat er gaat veranderen in de bloemenbollensector komende jaren? Bedrijven worden groter en de regelgeving wordt ingewikkelder. Het wordt dus steeds lastiger om bollenkweker te zijn. Waarom ik er dan toch voor ga? Ik vind het gewoon een heel mooi beroep. Ik ben erin opgegroeid en ik zou niet anders willen. Ik houd ervan om buiten te werken en ik zou nooit mijn hele leven een kantoorbaan willen hebben. Ik vind het niet erg om na mijn studie een aantal jaren ergens anders te werken om ervaring op te doen. Dat mag dan ook een kantoorbaan zijn. Maar niet voor de rest van mijn leven. Daarnaast zie ik er ook een uitdaging in om vernieuwing aan te brengen. Alleen al door mijn stages merk ik dat ik kennis binnen breng in het bedrijf. Bijvoorbeeld verbeteringen op het gebied van logistiek. Komende vier maanden ga ik stage lopen in Ecuador bij een Nederlandse Calla Kwekerij: Sande Holland BV Ik heb er veel zin in en ik ga hopelijk weer veel zien en leren.

Welk onderwerp zou je willen agenderen voor een van de komende Flower Science cafés? Het imago van de bloembollensector en Keukenhof. Er komen jaarlijks miljoenen mensen naar de Bollenstreek. Ze gaan naar Keukenhof of rijden een rondje langs de bloemenvelden. Ik zou het niet meer dan normaal vinden dat wij als kwekers hier een vergoeding voor zouden krijgen. Dus in plaats van alle dingen die wij niet meer mogen, juist een aanmoediging of een bedankje. De schade aan onze velden door toeristen is wellicht niet zo groot, maar wij zorgen wel voor een hele mooie en belangrijke toeristische attractie in het voorjaar.

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen? Vast staat dat ik het bedrijf in ga. Ik heb nog twee zusjes, maar zij hebben geen interesse om het bedrijf over te nemen. Iets anders? Ik zou het niet weten. Sowieso een agrarisch beroep, misschien meer richting de handel, want dat trekt me ook wel.