“Mijn eerste baantje? Dat was bloemenslingers verkopen samen met mijn neef René, we waren allebei zeven jaar. Hiermee is het begonnen, want we hebben nu nog steeds samen een bedrijf. Van mijn eerst verdiende geld kocht ik een geit, want ik wilde boer worden.”

‘In de Spiegel’ is de rubriek van Flower Science waarin elke week een nieuwe ondernemer in de spiegel kijkt. In tien korte vragen blikt de ondernemer op het heden, zijn verleden en de bloembollensector in de toekomst. John van der Slot uit Noordwijkerhout is ditmaal aan zet. Een markante ondernemer en bestuurder met een duidelijke visie als het gaat om samenwerken.

 

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?
“Een gedreven ondernemer, met oog voor de omgeving.”

Hoe denk je dat je medewerkers / collega’s je zullen omschrijven?
“Een teambuilder.”

Wat was je eerste baan(tje) en wat kocht je van je eerste geld?
“Bloemenslingers verkopen samen met mijn neef René, we waren allebei zeven jaar. Hiermee is het begonnen, want we hebben nu nog steeds samen een bedrijf. Van mijn eerst verdiende geld kocht ik een geit, want ik wilde boer worden.”

Wat is jouw mooiste moment van de werkdag?
“Als alles ’s ochtends klaar staat en iedereen binnen komt voor de nieuwe werkdag. Dat is het moment dat er gestart kan worden en iedereen zijn ding gaat doen. Dat moment, als iedereen er is, dat voelt altijd goed! Verder vind ik de start van de verschillende seizoenswerkzaamheden altijd mooi om naar uit te kijken.”

Wat vind je het minst leuk aan je werk?
“Het is mooi om met de natuur te werken, maar tegelijkertijd is het ook het grootste nadeel. Je bent er van afhankelijk, dus helaas gooit de natuur ook weleens roet in het eten.”

Wat doe je om je bedrijf toekomstbestendig te maken en/of te houden?
“Wij zijn veel bezig met duurzaamheid en ik bezoek collega-bedrijven. Daarnaast ben ik goed op de hoogte van trends en innovaties. Ik ben bestuurlijk actief en mijn neef René zit in studiegroepen. Het kost tijd, maar we zijn en blijven hierdoor wel heel alert. Wij delen graag onze kennis met andere ondernemers en ik merk dat we er ook heel veel kennis voor terug krijgen. Wij geloven in de spreuk: alleen ga je sneller, samen kom je verder!”

Met wie of wat binnen de sector zou je graag willen samenwerken?
“Wij werken al veel samen met andere partijen. Aan de afzetkant is meer samenwerking nog wel een wens van ons.”

Wat denk je dat er gaat veranderen in de bloemenbollen-sector komende jaren?
“Ik denk en hoop dat het imago van de bollentelers langzaam maar zeker verbetert. En dat is goed nieuws.”

Welk onderwerp zou je willen agenderen voor een van de komende Flower Science cafés?
“Bollen & toerisme! Toeristen die door je bloemenvelden lopen zijn lastig, maar het levert wel prachtige PR op. Ik zou hier graag met de hele sector over willen sparren. Kijken naar de voor- en nadelen en met elkaar kijken naar oplossingen.”

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen?
“Toen ik jong was dacht ik eraan iets in de handel te gaan doen. Nu ik erop terugkijk had dat ook een mooie keuze geweest. Het gaat erom dat je iets doet wat je leuk vindt, dan voelt het nooit als werken.”

Kijk voor meer informatie over het bedrijf van John en René van der Slot op www.vanderslotbloembollen.nl