“Toen na het stoppen van het productschap tuinbouw de promotie stopte, viel er een gat. Via Perennial Power en IBulb wordt gezorgd voor de gezamenlijke promotie van vaste planten. We richten ons op de consument, zo worden er inspirerende persberichten geschreven en gaan we binnenkort filmpjes opnemen met Lodewijk Hoekstra.”

‘In de Spiegel’ is de rubriek van Flower Science waarin elke week iemand uit de bloemensector in de spiegel kijkt. In tien korte vragen blikt deze persoon naar het heden, zijn/haar verleden en de sector in de toekomst. Aan het woord vaste plantenkweker Jan-Willem Rotteveel uit het Noordwijkse Langeveld.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer / medewerker zie je dan? Dat is een lastige vraag, ik denk daar niet zo over na. Ons bedrijf wordt geleid door mijn neven Roy en Jim, mijn oom Kees en door mij. Roy doet met name de inkoop en planning, Jim stuurt het personeel aan en ik richt me vooral op de verkoop. We doen het echt met z’n drieën, maar zo zijn de taken in grote lijnen verdeeld. Wat mij typeert? Ik probeer bij een probleem vaak wel te denken in oplossingen en niet te lang blijven hangen in het probleem.

Hoe denk je dat je medewerkers / collega’s je zullen omschrijven? Ik hoop enthousiast en oplossingsgericht. Ik houd van verbinden en samenwerken. Niet alleen binnen het bedrijf, maar ook daar buiten. Zo ben ik altijd actief geweest bij de scouting, samen projecten van de grond tillen vind ik geweldig. Ik ben vanuit Agrarisch Noordwijk betrokken bij het Ondernemersfonds en ik ben actief in Perennial Power, het gezamenlijke promotie initiatief van een club van ruim veertig vaste plantenkwekers.

Wat was je eerste baan(tje) en wat kocht je van je eerste geld? Thuis bij mijn vader en oom op het bedrijf. Als kind kocht ik een walkman van mijn eerst verdiende geld. Maar ik heb ook bij veel andere bedrijven gewerkt en gekeken. Nee, het was niet meteen duidelijk dat ik het bedrijf in wilde, dat werd eigenlijk pas echt duidelijk toen de passie voor het vak begon te groeien tijdens mijn studie. Ik heb MBO plantenteelt gedaan in Aalsmeer en daarna HBO agrarische bedrijfskunde in Delft. Dankzij mijn studie liep ik veel stages en zo krijg je een mooi kijkje in de keuken van andere agrarische ondernemingen. Mijn afstudeeropdracht deed ik bij Groen Direkt in Boskoop, ook liep ik stage in het buitenland waaronder Engeland en de USA.

Wat zijn jouw mooiste werkmomenten? Dat zijn een paar momenten per jaar. Wat ik altijd een fijn moment vind, is als de vrachtwagen weer volgeladen staat en alle papieren zijn ingevuld, klaar voor vertrek naar een klant. Wij leveren aan vaste klantengroepen zoals hoveniers, de groothandel, groot groenvoorzieners en collega kwekers. Ook vind ik het een mooi moment als in september het land weer helemaal vol en beplant staat. Dat geeft een trots gevoel, we kweken zo’n 400 soorten vaste planten op pot.

Wat vind je het minst leuk aan je werk? Tja.. als dingen niet lopen zoals ze zouden moeten lopen. Een tevreden klant is uiteraard altijd ons streven. Maar als iets onverhoopt een keer niet goed is gelopen, dan is dat ook een kans. We lossen het snel en goed op en we verlenen een zo goed mogelijke service. Juist door dit soort krijg je meer nog meer klantenbinding.

Wat doe je om je bedrijf toekomstbestendig te maken en/of te houden? Ik denk dat mijn neven en ik erg open staan voor alle nieuwe ontwikkelingen en we houden hiervoor ook continu onze ogen geopend. We verbeteren waar nodig, we hebben een groot en gevarieerd assortiment en we zijn een jong en energiek bedrijf. Daarnaast zie ik dat vaste planten het goed doen, de markt blijft aantrekken. Er is op dit moment toch een soort ‘Groene Revolutie’ gaande. Er is heel veel aandacht voor beplanting. Mensen komen terug van het alleen maar het bestraten van de tuin. Groene tuinen zijn niet alleen fijn om in te zitten, het is ook goed voor je gezondheid, je geluksgevoel, de afwatering en nog zoveel meer! Wat dat betreft ben ik ervan overtuigd dat we in een toekomstbestendige branche zitten.

Met wie of wat binnen de sector zou je graag willen samenwerken? Of wie vind je dat zouden moeten samenwerken? Wij werken veel samen met collega plantenkwekers uit het hele land. Soms zijn we elkaars klant, zodat we met elkaar het volledige assortiment kunnen aanbieden. Daarnaast zijn wij dus aangesloten bij Perennial Power. Toen na het stoppen van het productschap tuinbouw de promotie stopte, viel er een gat. Via Perennial Power en IBulb wordt gezorgd voor de gezamenlijke promotie van vaste planten. We richten ons op de consument, zo worden er inspirerende persberichten geschreven en gaan we binnenkort filmpjes opnemen met Lodewijk Hoekstra. Er zijn zo’n veertig vaste plantenkwekers bij aangesloten. Ik ben hier ook bij betrokken, we vergaderen zo’n vier keer per jaar over de projecten en promotie.

Wat denk je dat er gaat veranderen in de bloemenbollensector komende jaren? Schaalvergroting is al volop gaande en zal zich verder ontwikkelen. In de Bollenstreek zouden alleen een aantal grote bedrijven overblijven. Of dat zo is weet ik niet, ik kan alleen uitspraken doen over ons eigen bedrijf. Wij ondernemen wel in de Bollenstreek, maar onze werkzaamheden zijn weer heel anders dan die van bollenkwekers.

Welk onderwerp zou je willen agenderen voor een van de komende Flower Science cafés? Het valt mij op dat er weinig scholieren kiezen voor het agrarische vak. Ik denk dat wij als sector toch kampen met een imagoprobleem. Misschien zijn hier wel organisaties mee bezig hoor, maar ik zie het helaas niet echt gebeuren. Toch hebben wij straks weer nieuwe jonge geschoolde mensen nodig. Ik zou een café over scholing en het imago van het agrarische vak graag willen agenderen.

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen? De groene branche, de tuin, handel, techniek en gewoon dingen ondernemen zullen me altijd blijven boeien.