“Ik hoop dat het project ‘Vitale Teelt’ ons en de branche veel gaat opleveren. Wat we nu doen met gewasbeschermingsmiddelen is in feite gif aanbrengen in ons milieu. Dat hoort eigenlijk niet toch? Daar zit een zekere tegenstrijdigheid in. We moeten omdenken. Het mag straks ook gewoon niet meer en wat dan?”

‘In de Spiegel’ is de rubriek van Flower Science waarin elke week iemand uit de bloemensector in de spiegel kijkt. In tien korte vragen blikt deze persoon naar het heden, zijn verleden en de sector in de toekomst. Aan het woord de bevlogen Hesper Schutte, procesleider bij het Hoogheemraadschap ( https://www.rijnland.net)  van Rijnland over de waterkwaliteit in de Bollenstreek.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan? Ik werk bij de overheid, dus ik ben geen ondernemer. Ik werk wel met heel veel gedrevenheid aan een beter land, milieu en de meest optimale waterkwaliteit. Al mijn hele leven heb ik een voorliefde voor ‘groen’. Zo heb ik milieukunde gestudeerd en heb ik gewerkt bij organisaties als de Vogelbescherming, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Meestal lag in deze functies de focus op de ruimtelijke kwaliteit van ons land. Binnen het Hoogheemraadschap ben ik procesleider, met de verantwoordelijkheid over een aantal projecten. Een daarvan is accountmanager Bloembollenteelt.

Hoe denk je dat je medewerkers / collega’s je zullen omschrijven?  Als een enthousiaste, positieve en doelgerichte collega. Ook wel als iemand die graag resultaten wil zien. Ik werk nu twee jaar bij het Hoogheemraadschap en ik voel me als een vis in het water.

Wat was je eerste baan(tje) en wat kocht je van je eerste geld? Dat was bollen pellen! Toevallig he? Nee ik kom niet uit de Bollenstreek. Mijn ouders waren binnenvaartschippers en ik woonde dus overal, maar meestal in Amsterdam. Een zomerlang heb ik samen met mijn zus, broers, neven en nichten in Callantsoog gewerkt in de bollen. We verbleven in een vouwcaravan. Overdag was het bollen pellen en ’s avonds gingen we naar het strand of deden we andere leuke dingen. Een mooie tijd! Van het verdiende geld kocht ik een walkman.

Wat is jouw mooiste moment van de werkdag? Ik reis per trein naar mijn werk. Van Broek in Waterland naar Leiden is een prachtige rit. Vooral ’s ochtends vroeg in het voorjaar met uitzicht op de bloeiende bollenvelden. Heel mooi om te zien vanuit de trein!

Wat vind je het minst leuk aan je werk? Ik vind het lastig om iets te noemen, want ik ben van nature een positief mens. Maar als ik dan toch iets zou moeten noemen, dan zijn het de ingewikkelde digitale administratiesystemen.

Wat doe je om je bedrijf toekomstbestendig te maken en/of te houden? Bij het Hoogheemraadschap van Rijnland zijn we heel actief met acties rondom klimaatverandering. Zo organiseren we dit jaar een aantal ‘watertafels’. Op 9 mei vindt er in de Keukenhof een watertafel plaats waarbij we met ondernemers in gesprek gaan. We willen weten wat er leeft en speelt onder de bloembollentelers en op deze manier hopen we veel waardevolle informatie te kunnen verzamelen. Op 1 september organiseren we een Klimaat Conferentie waarbij deze informatie gebruikt wordt. Het Hoogheemraadschap van Rijnland is dus niet alleen ideeën aan het uitbroeden op kantoor, we zijn vaak actief op pad om te luisteren waar behoefte aan is. Dat en meer maakt ons toekomstbestendig. (Redactie: geïnteresseerden kunnen zich voor de Watertafel op 9 mei aanmelden via http://www.rijnland.net/overig/aanmelden-watertafel-bollenstreek)

Met wie of wat binnen de sector zou je graag willen samenwerken? Of wie vind je dat zouden moeten samenwerken? Ik zou meer contact willen met de ondernemers die je niet vaak ziet. Natuurlijk komen we veel ondernemers tegen op bijeenkomsten via het gebruikelijke netwerk. We werken samen met organisaties als de KAVB en op deze manier bereiken we gelukkig veel bollentelers. Met hen zijn we goed in gesprek over waterkwaliteit van de sloten. Fosfaat en gewasbeschermingsmiddelen veroorzaken de grootste problemen in de sloten. De meeste ondernemers die we tegenkomen zijn bereidwillig om samen te werken aan schoner water. Maar wellicht zijn het juist die ondernemers die je niet ziet die het meest vervuilen. Uiteraard zijn er wel de handhavers die in het veld controleren, maar met hen is er uiteraard een ander gesprek in een andere sfeer. Ik zou dat het liefst voor zijn.

Wat denk je dat er gaat veranderen in de bloemenbollen-sector komende jaren? Ik hoop dat het project ‘Vitale Teelt’ ons en de branche veel gaat opleveren. Wat we nu doen met gewasbeschermingsmiddelen is in feite gif aanbrengen in ons milieu. Dat hoort eigenlijk niet toch? Daar zit een zekere tegenstrijdigheid in. We moeten omdenken. Het mag straks ook gewoon niet meer en wat dan? Er moet dus gewerkt worden aan een goede passende oplossing. Ik word regelmatig betrokken bij het project en ben elke keer benieuwd naar de ontwikkelingen.

Welk onderwerp zou je willen agenderen voor een van de komende Flower Science cafés? Ik zou het willen hebben over het fosfaatprobleem. Wettelijk gezien mag er 0,15 mg fosfaat per liter in het  water voorkomen. En dat terwijl er op sommige plekken bij de bollenteelt op zandgrond maar liefst 3 mg per liter wordt gemeten. Dat is schrikbarend hoog. Ik wil dit graag bespreekbaar maken. Uiteraard werken wij hier al aan. Er zijn redelijk makkelijk uitvoerbare maatregelen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een drainage waarbij gebruikt wordt gemaakt van ijzerzand. Dit geeft zomaar 80 a 90 procent minder uitspoeling naar het water. Ook kan er gewerkt worden met zogenaamde oeverbakken met ijzerzand, een filtersysteem dat ook mooie resultaten bereikt. Hiermee krijgen we op korte termijn schonere sloten en dat is uiteindelijk wat we allemaal willen.

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen? Sowieso iets wat te maken heeft met de natuur en het milieu. Verder heb ik geen spannende wensen en wil ik ook niet echt reizen voor mijn werk. Ik houd van werken in een stabiele organisatie en ik verdiep me graag in de dicht-bij-huis natuur.