“We worden weleens neergezet alsof we vervuilers van de natuur zijn. Echt onzin, wij kwekers zijn liefhebbers van de natuur en we moeten het juist van de natuur hebben. Ik vind dat wij teveel als makke lammetjes de regels volgen.”

In de Spiegel is de rubriek van Flower Science waarin iemand uit de bloembollensector in de spiegel kijkt. In tien korte vragen blikt deze persoon naar het heden, zijn verleden en de sector in de toekomst. Aan het woord Henk van der Slot, eigenaar van Van Der Slot – Lisse.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?
Meteen een lastige vraag. Daar denk ik niet zo over na. Ik ben een liefhebber van tulpen, in hart en nieren. Qua innovaties kijk ik graag de kat uit de boom. Daarnaast heb ik veel aandacht voor ‘grond gezond’. Ik ben altijd erg bezig met het bodemleven. Met de juiste grond waarin genoeg zuurstof en voeding zit, krijg je ook het beste product.

Van wie ben jij d’r een?
Van Van der Slot van de Heereweg bij de Engel. Op ons land wordt al 260 jaar geteeld door een Van der Slot. Een bijnaam is mij niet bekend. Volgens mij hebben de meeste Van der Slots in de streek geen bijnamen.

Waar ben je het meest trots op?
Ik ben op veel dingen trots. Vooral op wat we hebben bereikt door de jaren heen. In 1994 is mijn vader afgesplitst van het bedrijf met zijn broers. Vanaf dat jaar volgden mijn vader en ik onze eigen weg. In 2011 heb ik het bedrijf van hem overgenomen. Inmiddels is het hele oude bedrijf weg, het is opnieuw gebouwd naar de eisen en maatstaven van deze tijd. Ik ben trots op wat er nu staat en wat het is. Vooral ben ik trots op ons product. We hebben afgelopen jaren diverse prijzen gewonnen. De focus ligt bij ons op kwaliteit, wij gaan voor het zwaardere segment. Ik probeer zo ver mogelijk weg te blijven van de supermarkt tulpen. Een bos van ons is gewoon een heel andere bos dan wat je in de supermarkt koopt. Ik vind het bijvoorbeeld heel belangrijk dat de tulpen in de vaas uniform in bloei staan. We horen het ook vaak terug van onze klanten. Juist voor deze zware kwaliteit blijven ze bij ons terugkomen.

Waar mogen wij je ’s nachts voor wakker maken?
Ik heb iets met gemotoriseerde voertuigen, vooral als het groot is en veel power heeft. Als je ’s nachts voor mijn deur staat en ik mag meegenieten van iets dat aan deze criteria voldoet stap ik zo m’n bed uit.

Wat kunnen wij van jullie leren?
Iedere kweker doet het op zijn eigen manier. En (lachend) iedereen denkt ook dat hij het zelf het beste doet, bollenkwekers zijn een tikkeltje eigenwijs. Ik probeer ieder jaar het proces weer te verbeteren. Afgelopen jaren ben ik beter gaan rooien bijvoorbeeld en ook ontwikkel ik een steeds betere en zwaardere kwaliteit tulp in de kas. Ik focus op gezonde grond. Wat ik lastig vind is dat regelgeving mij en de sector belemmert, bijvoorbeeld bij het bemestings issue. Onze zandgronden zijn schraal, we hebben nu eenmaal bemesting nodig. Als deze regelgeving wat ruimer wordt, kunnen we ook veel meer. Alternatief is dat we met chemische producten moeten werken, liever doe ik dat helemaal niet.

Waar kennen mensen jou nog meer van?
Sinds twee jaar ben ik bestuurslid van het Productschap Tulp bij de KAVB. En misschien ken je me ook wel als de man van Linda van der Slot, onder andere actief bij Tulpen Promotie Nederland en werkzaam bij  Hobaho.

Wat moet anders in de bloemenbollen-sector de komende jaren?
Ik zou als sector beter willen samenwerken in de hele lengte van de keten. Als KAVB, Anthos en LTO nog meer één vuist zouden maken als belangenorganisaties staan we veel sterker. Soms ligt de belangenbehartiging nog te ver uit elkaar. De handel moet samenwerken met de kwekers en andersom. Dus als wij in gesprek zijn met de overheid of met een natuur & milieu organisatie, dan hebben wij vaak nog een rommelig verhaal. Het zou beter zijn daar als één sterk front te zitten. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: een gezonde bol op de juiste manier in het buitenland terecht laten komen.

Wie of wat is jouw inspiratiebron?
Wie niet? Zou ik bijna zeggen. Inspiratie zit in zoveel dingen. Studieclubs, collega’s, vriendenclubs, toeleveranciers. Ik probeer zoveel mogelijk kennis te vergaren en dat komt uit alle hoeken.

Wat zijn je mooiste werkmomenten?
Mijn hobby en ontspanning zit ‘m vooral in mechanisatie. In alle stilte op de tractor rijden met veel ruimte om mij heen, vind ik altijd prettig. Maar ik haal ook veel voldoening uit een kas met mooie tulpen, met meerdere soorten van hoge kwaliteit. Ik houd van dit vak en deze sector, dus ik vind veel werkmomenten mooi. Ik probeer mezelf ook te blijven uitdagen, als ik wil verbeteren moet ik daar op focussen. En dat zeg ik ook tegen mijn medewerkers.

Natuurlijk zijn er ook minder leuke werkmomenten. Meestal door externe invloeden zoals regelgeving. We worden weleens neergezet alsof we vervuilers van de natuur zijn. Echt onzin, wij kwekers zijn liefhebbers van de natuur en we moeten het juist van de natuur hebben. Ik vind dat wij teveel als makke lammetjes de regels volgen. We zouden met de vakorganisaties meer het heft in eigen handen moeten nemen om het tegendeel te bewijzen. Met één duidelijke boodschap. Je ziet wel wat bewegingen op dit moment die kant op. Kijk maar eens op de facebook pagina van Boer Bewust. Een boer die het zat is om op een verkeerde manier te worden weggezet en tegengas geeft. Hij publiceert interessante artikelen.

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen?
Ik heb de akkerbouw, de polder, de ruimte en werken in alle rust en stilte altijd mooi gevonden. Ik zou zeker iets agrarisch hebben gekozen. De vrijheid die ik elke dag ervaar is mij veel waard, ik hoop het daarom nog heel lang te kunnen doen.