“Sinds vorig seizoen heb ik me gestort op het versturen van verse bloemen via de post. Met PostNL heb ik een contract dat al mijn pakketjes binnen 24 uur worden geleverd. Vandaag geplukt en morgen bij jou vers op tafel, dat is wat we zeggen. Verser kan niet. Nou ja…. alleen als je het zelf komt halen op ons bedrijf.”

In de Spiegel is de rubriek van Flower Science waarin elke week iemand uit de bloemensector in de spiegel kijkt. In tien korte vragen blikt deze persoon naar het heden, zijn verleden en de sector in de toekomst. Aan het woord ondernemer Hein Meeuwissen van het bollenbedrijf H.M. Meeuwissen in Voorhout.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan? Een enthousiaste en bevlogen liefhebber van het bloembollenvak, met veel kennis van bollen, maar ook nog elke dag lerend.

Hoe denk je dat je medewerkers / collega’s je zullen omschrijven? Hardwerkend en sociaal. Ik voel me rijk met een aantal hele loyale seizoensmedewerkers. Ieder jaar komen ze trouw bij ons terug. Sommigen zelfs al 15 jaar. Ik stop veel tijd en energie in hen om ze de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Het is bij ons dan ook geen lopende band werk. We werken niet met hele grote partijen, maar met exclusieve kleinere partijen. We zitten meer in de liefhebbers- en nichemarkt en dat betekent dat er kleine orders zijn die met veel aandacht moeten worden behandeld.

Wat was je eerste baan(tje) en wat kocht je van je eerste geld? Mijn vader had een loonbedrijf dus hij rooide en ploegde bij bollenbedrijven. Thuis hadden we ook een aantal hectaren land waar mijn vader graag speciale bloembollen op teelde. Bij ons aan de keukentafel zaten regelmatig Kees Breed, Wim Lemmers en Nic Dames, gerespecteerde bollenondernemers met veel kennis en liefde voor het vak. Bij Nic Dames heb ik heel veel vakantie uurtjes gewerkt, hij teelde veel zomerbloeiende gewassen uit Zuid Afrika. Hierdoor kwam ik al vroeg in aanraking met bloembollen. Daarnaast pachtte mijn vader de parkeerplaats bij Keukenhof. Op mijn 11e stond ik op zaterdagen en zondagen te werken bij de fietsenstalling van Keukenhof. Het was hard werken, maar zo ontzettend leuk. We waren de hele dag buiten, hadden bruine koppen en stonden daar waar het allemaal gebeurde. Van mijn eerst verdiende geld kocht ik een fiets. De deal met mijn ouders was dat ik de helft ervan betaalde. Maar op mijn 12e kocht ik ook mijn eerste bollen op een groene veiling via Kees Breed: vier partijtjes bollen voor 259 gulden. Het jaar erop verkocht ik hiervan weer twee partijen voor 600 gulden. Het vak is me met de paplepel ingegoten.

Wat is jouw mooiste moment van de werkdag? In het voorjaar beleef ik de mooiste dagen. Het is wel heel druk, maar nu gebeurt het. De velden staan in bloei en er is veel vraag naar bloemen. Het mooiste is en blijft een tevreden klant. We versturen momenteel veel narcissen per post naar klanten. Dus niet de bol, maar een bos narcissen. Veel van deze klanten laten ons zomaar – ongevraagd – weten dat ze de aangekomen bloemen zo mooi vinden. Die positieve feedback is zo geweldig, daar doen we het voor!

Wat vind je het minst leuk aan je werk? Alle regels en rompslomp. Naar mijn idee zijn dat niet altijd zinvolle regels. Ik loop dus nogal eens tegen muren aan of tegen deuren die dicht zitten en dicht blijven. Kortom ik houd niet van de bureaucratie waarmee je in dit vak ook te maken hebt. Daarnaast geniet ik vooral hoor. Ik zeg altijd: ik heb de mooiste baan van Nederland. Ik werk in de buitenlucht met een onvoorstelbaar mooi product en ik heb dagelijks contact met de eindgebruiker: tevreden klanten waar ik erg trots op ben.

Wat doe je om je bedrijf toekomstbestendig te maken en/of te houden? Ik probeer elke keer wat nieuws. En uiteraard probeer ik daarin met de tijd mee te gaan. Als ik nu terugkijk op mijn carrière, ben ik elke vijf jaar wat anders gaan doen. Ik ben sinds een aantal jaar naast teler ook postorderbedrijf geworden voor bollen. En sinds vorig seizoen heb ik me gestort op het versturen van verse bloemen via de post. Met PostNL heb ik een contract dat al mijn pakketjes binnen 24 uur worden geleverd. Vandaag geplukt en morgen bij jou vers op tafel, dat is wat we zeggen. Verser kan niet. Nou ja…. alleen als je het zelf komt halen op ons bedrijf. Ik verstuur mijn eigen narcissen van eind februari tot en met moederdag. Maar ik verkoop en verstuur bijvoorbeeld ook de tulpen van Henk van der Slot. Wij leggen de nadruk op ambachtelijkheid en dat werkt. De klant vindt het leuk om bloemen van de teler zelf te kopen, vers van het land. Hoe het werkt? Gewoon in doosjes via de post. Nee daar komt geen water aan te pas. Ik doe er een goede instructies bij: tulpen moeten eerst een uur in papier op water staan voordat ze in de vaas kunnen worden geschikt. Bij de narcissen hoeft er alleen een stukje van de onderkant af te worden gesneden. Het werkt perfect. Maar ook hier blijven we ons ontwikkelen en kijken we naar nieuwe mogelijkheden. Ik hoorde onlangs over nieuwe vershoudzakken. Misschien ook iets voor ons.   We zijn door deze directe verkoop ook volop bezig om ons meer te profileren. Op Facebook bijvoorbeeld. Inmiddels hebben we 4700 volgers waarvan er maar 1000 uit Nederland komen, een mooi internationaal bereik dus. Ook hebben we op de bollenmarkt van Keukenhof gestaan. Dat was een enorm leuke en drukke dag met zoveel blije bezoekers. Afgelopen zaterdag hadden we hier een Open Dag op het bedrijf, ook weer met honderden bezoekers. Kortom we zijn volop in beweging.

Met wie of wat binnen de sector zou je graag willen samenwerken? Of wie vind je dat zouden moeten samenwerken? De KAVB en Anthos zouden wat mij betreft één moeten worden. Dat zou goed zijn voor de branche. Ikzelf zoek graag samenwerking met telers om mij heen. Dat doe ik al uitgebreid met mijn buren. We gaan erg goed met elkaar om en we rouleren al jaren met elkaar van land. Daarnaast zoek ik telers en kwekers die graag de deur open houden voor twee bakken bollen. Mijn business zit meer op kwaliteit dan op kwantiteit. In de Haarlemermeer telen mijn buren Jan en Frans van der Slot nu bijvoorbeeld twee partijen tulpen voor ons. Sommige tulpen groeien beter op klei dan op zand. En waarom ook niet, we zijn toch collega’s van elkaar? We doen allemaal wel hetzelfde, maar toch allemaal wat anders. Er zijn zoveel soorten bollen. Samenwerken geeft mij echt energie.

Wat denk je dat er gaat veranderen in de bloemenbollensector komende jaren? De schaalvergroting zet door. Uiteindelijk blijven er in de streek nog maar enkele grote spelers over. En toch hoop ik dat er vernieuwde aandacht en ruimte komt voor diversiteit en speciale producten. Ik wil niet dat er straks wordt gedacht in ‘wilt u rode of gele tulpen’, laten we specialist blijven op het gebied van speciale bloemen en bollen. Juist daar is onze streek met kleinere stukken grond erg geschikt voor. Ikzelf heb meer dan 400 soorten narcissen. Ik denk dat er altijd vraag zal blijven naar bijzondere en exclusievere producten.

Welk onderwerp zou je willen agenderen voor een van de komende Flower Science cafés? Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit op een café geweest ben, maar ik heb het wel gevolgd. Ik ben met name geïnteresseerd in bedrijfsbezoeken. Het is leuk om een kijkje in de keuken van andere bollenbedrijven of bedrijven die ermee te maken hebben. Mijn suggestie zou zijn om een keer iets te doen met het onderwerp historie. Ik vind het erg interessant om meer te weten over de historie van het land waarop wij nu telen. De sloot waar wij op kijken was er al in het jaar 1600. Wat is hier vroeger gebeurd en geteeld? De Loosterweg waaraan wij zitten, betekent de weg van de afwatering van de duinen. Het is ook de grens tussen wit en zwart zand. Wist je dat er in Sassenheim geen enkele bollenteler meer actief is? Dat betekent dat we de geschiedenis vast moeten gaan leggen. Ik vind het in ieder geval leuk er meer over te weten en ook om mijn kennis hierover te delen.

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen? Dan zou ik kok zijn geworden. Als kind zei ik het altijd al. Maar mijn ouders riepen dan zo vaak dat ze dan elke week bij me zouden komen eten, dat ik het alleen daarom al niet meer zag zitten haha. Ik ben blij dat ik bollenondernemer ben geworden. Ik ben er nog elke dag enthousiast over. En als ik terugkijk op mijn jeugd, dan ben ik een geboren bollenkweker.