“Als ik in de streek rondrijd of rondkijk, dan kom ik regelmatig grote en mooie bedrijven tegen die het goed voor elkaar lijken te hebben. Goed om te kijken hoe ze het doen en eventueel kun je er het nodige van opsteken. Maar ik leer ook van ‘kleine’ gepassioneerde kwekers.”

‘In de Spiegel’ is de rubriek van Flower Science waarin iemand uit de bloembollensector in de spiegel kijkt. In tien korte vragen blikt deze persoon naar het heden, zijn verleden en de sector in de toekomst. Aan het woord ondernemer Arnold van der Linden van het bedrijf J. van der Linden en zoon BV in Hillegom.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan? Mijn broer Maarten en ik runnen het bedrijf samen met de inmiddels aangeschoven volgende generatie Jelle, Koen en Niels en een aantal  goede vaste medewerkers. In het hoogseizoen komt daar extra ondersteuning bij. Ik vind het best moeilijk om mezelf in een vakje te plaatsen, want eigenlijk ben je als ondernemer binnen de grootte van ons type bedrijf heel breed bezig, dat vraagt vooral om een bepaalde flexibiliteit.

Van wie ben je d’r een? Ik ben geboren in De Zilk. Mijn vader was Cees van der Linden. Hij heeft jarenlang samen met zijn broers Arie en Lau dit bedrijf gerund. Een Hillegoms bedrijf, aan de Noorder Leidsevaart, dat al in de jaren twintig in de vorige eeuw startte met bloementeelt. Door de jaren heen is er van alles geteeld, zoals bloemen, bollen, groente en tabak. Sinds begin jaren zestig zijn bij ons de dahlia’s in beeld gekomen.

Waar ben je het meest trots op? Natuurlijk ben ik trots op ons mooie product. In hoofdzaak zijn dat dahlia’s, we hebben zo’n 200 verschillende soorten. We streven ernaar dat het goede en gezonde producten zijn. Daarnaast hebben we ook nog andere bijzondere bolgewassen, het chocoladeplantje is hier een leuk voorbeeld van. Het heeft kleine donkere chocoladekleurige bloemen en het ruikt ook naar cacao. Maar ik ben vooral trots op de volgende generatie, als ik zie met hoeveel enthousiasme en gedrevenheid ze alles oppakken en benaderen, dan vind ik dat heel mooi om te zien. Het is een bijzondere fase.

Waar mogen wij je ’s nachts voor wakker maken? Ik slaap al niet te lang, dus maak mij liever maar niet wakker. Maar als je me wakker maakt om te vertrekken naar een wintersportgebied om te gaan skiën, dan ga ik direct met je mee. Op wintersport gaan heb ik toch wel een beetje heilig verklaard voor mezelf, heerlijk die actie, beweging en sfeer.  Ik ontdek graag elke keer weer een andere berg! Ik neem ook skiles in Hillegom, dat kan ik wel gebruiken en is ook erg leuk om te doen.

Wat kunnen wij van jullie leren? Wij proberen een zo goed mogelijk bedrijf te runnen. In de dahliateelt gaat veel nog wel handmatig, maar daar waar we kunnen innoveren en vernieuwen doen we het. We beschikken over een behoorlijke ervaring met de dahlia, maar het is moeilijk te zeggen wat collega’s echt van me kunnen leren hoor.

Waar kennen mensen jou nog meer van? Ik ben actief in de Productgroep Dahlia van de KAVB, daarin maken we ons sterk voor de belangen van de dahliakwekers. Daarnaast hebben we, samen met een groot aantal participanten uit de gehele dahliaketen, onlangs is het eerste Dahlia Event georganiseerd. Doel was het mooie en veelzijdige product dahlia in z’n algemeenheid onder de aandacht te brengen. Ik denk een geweldig mooi evenement dat wat mij betreft voor herhaling vatbaar is. Maar liefst 48 kwekers, exporteurs en dienstverleners uit het dahlia vak waren aangesloten. Veel van deze bedrijven waren tijdens de drie eventdagen ook toegankelijk voor belangstellenden uit het vak. Ik ben er trots op dat we het sectorbreed hebben kunnen organiseren. Een prima promotie voor ons product. Het is goed om de dahlia onder de aandacht te blijven brengen. De bloem wordt steeds populairder. Voorheen was het een beetje een ‘gewone bloem’, maar de dahlia wordt tegenwoordig ook in bruidsboekketen en andere stijlvolle en exclusieve arrangementen meegenomen. Een mooie ontwikkeling. De evaluatie van het Dahlia Event moet nog plaatsvinden, maar ik denk dat we met elkaar een hele goede eerste editie hebben neergezet.

Wat moet anders in de bloemenbollen-sector de komende jaren? We moeten proberen als bloemen- en bollensector nog meer uit te stralen dat we met een heel mooi product werken.

Wie of wat is jouw inspiratiebron? Als ik in de streek rondrijd of rondkijk, dan kom ik regelmatig grote en mooie bedrijven tegen die het goed voor elkaar lijken te hebben. Goed om te kijken hoe ze het doen en eventueel kun je er het nodige van opsteken. Maar ik leer ook van ‘kleine’ gepassioneerde kwekers. De grootschaligheid heeft kleinschaligheid nodig . Daarbij blijft het de kunst om dicht bij jezelf te blijven.

Wat zijn je mooiste werkmomenten?

Het feit dat je met bloemen werkt, betekent ook dat je vier seizoenen lang verschillende werkzaamheden hebt. Dat blijf ik heel prettig vinden. Elk seizoen heeft zijn eigen charme. Als ik dan toch voor één seizoen moet kiezen, dan kies ik de zomer. Deze staat bij ons in het teken van het verzorgen van ontwikkelende gewassen. De natuur binnen de teelt is dan heel mooi en op het land kom je dan tussen en in de omgeving van de gewassen heel veel verschillende vogels tegen zoals de kievit, scholekster, leeuweriken, de stern, lepelaars, zilverreigers enz. enz. Prachtig om van zo dichtbij te ervaren.

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen? In eerste instantie zeg ik hovenier of tuinarchitect. Maar ik heb ook iets met de zorg. Ik heb heel veel respect voor mensen die in de zorg werken, mensen helpen en zorgen dat ze een glimlach op hun gezicht krijgen.