Mijn mooiste moment van de dag? Als alles klaar staat en ik weet dat er een groep onderweg is naar De Tulperij. Dan wachten Daan en ik tevreden op het terras met een kop koffie en genieten wij van ons mooie uitzicht op de velden. Een heerlijk moment.”

In de Spiegel is de rubriek van Flower Science waarin elke week iemand uit de bloemensector in de spiegel kijkt. In tien korte vragen blikt deze persoon naar het heden, zijn verleden en de sector in de toekomst. Aan het woord de creatieve onderneemster Anja Jansze van het bijzondere bedrijf De Tulperij in Voorhout.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan? Een kersverse, creatieve en gedreven ondernemer. Na jarenlang werkzaam te zijn geweest in het onderwijs en de hulpverlening, heb ik besloten me volledig te gaan richten op De Tulperij. Binnenkort heb ik alle tijd om mij volledig te focussen op mijn ideeën en die ook uit te voeren. Spannend en nog een beetje een raar idee, maar mijn motto is: als je doet wat je kan, blijf je wie je was.

Hoe denk je dat je medewerkers/ collega’s je zullen omschrijven? Als een creatief en enthousiast mensen-mens. Iemand die vol ideeën zit en vaak geen nee kan zeggen omdat ik zoveel leuk vind. Een aardige gastvrouw met een organisatievermogen en altijd meedenkend in creatieve oplossingen. Elk seizoen ontdekken de bezoekers een creatieve toevoeging van mij in en rond de Tulperij. Het is bij ons zo kleurrijk, daar wordt iedereen vrolijk van!

Wat was je eerste baan(tje) en wat kocht je van je eerste geld? Bollenpellen! Op mijn 15de verhuisden we van Drenthe naar Voorhout en ik ben die zomer meteen gaan werken bij onze buurman Bert Vester. Wat ik pelde, verdubbelden mijn ouders qua bedrag. Van mijn eerst verdiende geld kocht ik een cassettedeck.

Wat is jouw mooiste moment van de werkdag? Als alles klaar staat en ik weet dat er een groep onderweg is naar De Tulperij. Dan wachten Daan en ik tevreden op het terras met een kop koffie en genieten wij van ons mooie uitzicht op de velden. Een heerlijk moment. Je weet dat straks een groep komt die vol bewondering kijkt naar jouw product, geniet van alle kleuren in onze kas en bij alles roept: amazing! Daar word ik blij van. Als de groep voldaan de bus weer instapt en paar mooie souvenirs heeft gekocht, overvalt me hetzelfde gevoel als in de ochtend: Dan is er weer de stilte………. Je hoort alleen de vogels. Het is zo mooi, ons plekje!

Wat vind je het minst leuk aan je werk? De boekhoudkundige en administratieve kant van het bedrijf. Ik vind het saai, waarschijnlijk omdat ik daar mijn creativiteit niet kwijt kan. Social media bijhouden en leuke berichten verzinnen vind ik daarentegen wel leuk om te doen.

Wat doe je om je bedrijf toekomstbestendig te maken en/of te houden? Het belangrijkste is op de hoogte te blijven van wat er om ons heen speelt. En dat geldt niet alleen voor de bollenbranche, maar ook voor de toeristische sector. In feite hebben wij twee bedrijven. Mijn man Daan houdt zich grotendeels bezig met het bollenbedrijf. Hij is de boer, de bollenkweker die onze toeristische bezoekers graag willen ontmoeten: zijn verhalen willen ze horen! Het bollenbedrijf zal altijd blijven bestaan: het een kan niet zonder het ander. Van De Tulperij alleen kunnen we niet leven. Dat heeft ook te maken met dat het nog in de kinderschoenen staat. Ik ga nu mijn ideeën voor De Tulperij uitwerken. Niets is onmogelijk toch?! Als je doelen niet idioot klinken, mik je niet hoog genoeg.

Met wie of wat binnen de sector zou je graag willen samenwerken? Of wie zouden moeten samenwerken? Ik heb de laatste tijd veel mensen gesproken over de Bollenstreek en regiopromotie. Er zijn veel verschillende mooie plannen en initiatieven. Het valt me wel op dat er onderling nog weinig wordt samengewerkt. Ik zou zeggen zoek elkaar op en maak die verbinding. We zullen het als streek echt met elkaar moeten gaan doen. We zijn dan misschien maar een “postzegel”, ons bereik kan groot zijn.

Wat denk je dat er de komende jaren gaat veranderen in de bloemenbollensector? De nieuwe generatie bollenkwekers zal zich meer openstellen. Ik hoop en verwacht dat we komende jaren bijvoorbeeld meer welkomstborden in de velden gaan zien, of educatieve bordjes waarbij de kweker de bezoekers uitlegt wat er precies in het veld gebeurt. Als je de processen uitlegt en om respect voor de velden vraagt, dan zal de bezoeker zich netjes gedragen en is er weinig schade aan de bollen. Wij gaan met De Tulperij nu ons vierde seizoen in en we zijn heel tevreden over onze gasten. Iedereen blijft keurig op de paden.

Zelf wil ik graag gastlessen gaan geven op scholen. Ik wil onze toekomstige generatie kennis laten maken met het mooiste product uit Holland. In het voorjaar zijn de kinderen dan welkom op ons bedrijf. Het is belangrijk om de jeugd enthousiast te maken voor de bollenteelt.

Welk onderwerp zou je willen agenderen voor een van de komende Flower Science cafés? Op 20 april is er een Flower Science café bij ons in De Tulperij. We gaan dan met elkaar in gesprek over toerisme, bloemen en bollenhandel. Het wordt een creatieve en actieve sessie en ik hoop dat er veel vakgenoten komen, maar ook van marketing Bollenstreek, want samen staan we sterk. We moeten op zoek naar de verbinding.

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen? Ik heb net de switch gemaakt. Ik heb bijna 20 jaar in het onderwijs gewerkt. Altijd bezig geweest met de integratie tussen zorg en onderwijs en met het sociaal-emotioneel welbevinden van leerlingen.  Dat ga ik nu loslaten en volg nu mijn creatieve ondernemershart. Ik heb er echt zin in. Ik wil, samen met Daan, van De Tulperij een succes maken!