“Wat ik zou willen agenderen voor een volgend Flower Science Café? Hoe promoten we de tuin en dat hoeft van mij niet alleen over vaste planten te gaan, want een tuin bestaat uit bomen, bloemen, bollen, vaste planten en meer. Promoot de tuin, dan promoot je alles!”

In de Spiegel is de rubriek van Flower Science waarin elke week iemand in de spiegel kijkt. In tien korte vragen blikt deze persoon naar het heden, zijn verleden en de sector in de toekomst. Aan het woord Aad Vollebregt, een bevlogen ondernemer over zijn passie voor vaste planten.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan? Eentje die het leuk vond om het nog eens te doen. Ik heb 13 jaar geleden de stap gemaakt naar het ondernemerschap met de overname van het bedrijf Gebr. Van de Reep B.V. Ik heb me even moeten verdiepen in de materie, maar ik heb sinds die tijd veel geleerd. Voordat ik dit avontuur startte heb ik gewerkt in diverse andere functies binnen het agrarische vak. Zo was ik bijvoorbeeld directeur bij de KAVB.

Hoe denk je dat je medewerkers / collega’s je zullen omschrijven? Ik denk sociaal, maar ze zullen wellicht zeggen ‘hij moet nog wel veel leren’ haha! Tja, ik vind het lastig om dit over mezelf te zeggen, ik heb liever dat anderen mij beoordelen.

Wat was je eerste baan(tje) en wat kocht je van je eerste geld? Als jongen van zeven jaar mocht ik helpen om papier te leggen in tomatenbakjes in het bedrijf van mijn achterneef. Het waren mooie tijden. Samen met mijn broer werd ik op zaterdagochtend in alle vroegte -om 4.00 uur- opgehaald om te gaan werken. Wat een ervaring. We hebben het jarenlang gedaan. Ik verdiende er waarschijnlijk hooguit 5 gulden mee: voor de hele dag! Maar ik was er zo groos mee als een aap. Het geld heb ik moeten sparen. Want bij ons spaarde je als kind voor een fiets. Ik ben blij dat ik het heb meegemaakt, ik kijk er echt met veel plezier op terug.

Wat is jouw mooiste moment van de werkdag? Het leuke van ondernemen is dat, wanneer je geconfronteerd wordt met een veranderende markt, je met het hele team het bedrijf kunt aanpassen. Maar ook de basis van ondernemen: ik vind het mooi als we een order krijgen, vervolgens uitleveren en de klant is tevreden. Daar doen we het voor. Dan lever je meerwaarde als ondernemer. Tenslotte geniet ik ook van de seizoenen. Zoals nu: het voorjaar is in aantocht, het buitenleven komt op gang en de eerste plantjes beginnen weer te groeien. Dat zijn ook mooie momenten!

Wat vind je het minst leuk aan je werk? De vaste plantensector kent een enorme diversiteit maar tegelijkertijd is het een klein wereldje. We moeten het daarom met elkaar leuk maken en leuk houden. Dat doe je door goed met elkaar samen te werken. Als mensen daartoe niet bereid of in staat zijn, vind ik dat altijd erg jammer.
Wat doe je om je bedrijf toekomstbestendig te maken en/of te houden? We zijn eigenlijk voortdurend op zoek naar het creëren van meerwaarde. Zo produceren we vaste planten en siergrassen voor onder andere internet- en postorderbedrijven. Ons aanbod verandert continu, hierin gaan we met de tijd mee. Dat geldt niet alleen voor de soorten planten, maar ook voor de manier van presenteren. Iedere keer proberen wij iets nieuws. Daarnaast hebben we een paar jaar geleden een extra poot aan ons bedrijf gezet: we produceren nu ook jonge vaste planten vanuit zaad voor collega vaste planten- en bloemenkwekers. We zijn de enige in de streek. Het heeft ons bedrijf nog steviger gemaakt.

Met wie of wat binnen de sector zou je graag willen samenwerken? Of wie zouden moeten samenwerken? Binnen de vaste plantensector heb je, net als in veel andere sectoren, te maken met de keten van leverancier, producent, afnemer en eindgebruiker. Ik vind dat je met elkaar verantwoordelijk bent voor een mooi product. Dat betekent dat ik graag contact heb met mijn relaties over het product, over de risico’s en over elkaars situatie. Ik moet weten wat ik koop en verkoop. Het is goed om elkaar daar zo goed mogelijk over te informeren. Wederzijds begrip is belangrijk en zo bouw je een mooie en goede relatie op met elkaar. Dan is het leuk om met elkaar te ondernemen en samen te werken! Tevens vind ik het belangrijk dat bedrijven samenwerken om ongewenste ontwikkelingen in de markt of overheid om te buigen en gezamenlijk kansen te benutten.

Wat denk je dat er de komende jaren gaat veranderen in de vaste plantensector? In de vaste plantensector gaat de schaalvergroting door. Er wordt steeds meer geleverd aan bouwmarkten en supermarkten. Er is dan ook veel vraag naar vaste planten. Vergroening is erg actueel, met dank aan hoveniers, tuincentra  en de overheid die dit stimuleren. De vaste plant is een geweldig product. Ook voor de consument. Het is relatief goedkoop, je hebt er weinig werk aan en je tuin knapt er enorm van op. Samen met 25 vaste plantenkwekers hebben wij twee jaar geleden een promotieorganisatie voor de vaste plant opgezet: Perennial Power. Inmiddels doen zo’n 45 bedrijven mee. Kijk maar eens op de website: www.perennialpower.nl. Op deze website geven we  informatie over de gebruiksmogelijkheden van het product vaste plant in binnen- en buitenland. Bij Perennial Power zijn ook Belgische, Poolse en Duitse bedrijven aangesloten. Naast schaalvergroting blijft er ruimte voor niches voor de kleinere bedrijven die bijzondere producten leveren. De markt voor vaste planten is een liefhebbersmarkt, waardoor er altijd behoefte zal blijven aan unieke planten en unieke concepten.

Welk onderwerp zou je willen agenderen voor een van de komende Flower Science cafés? Ik agendeer graag “Hoe promoten we de tuin” en dat hoeft van mij niet alleen over vaste planten te gaan, want een tuin bestaat uit bomen, bloemen, bollen, vaste planten en meer. Promoot de tuin, dan promoot je alles! Vanuit deze overkoepelende gedachte zou ik het leuk vinden met meerdere sectoren te brainstormen. Met elkaar kunnen we de tuin een boost geven. Groen moet terug! Teveel steen en beton is niet goed voor mens en milieu. Een echte tuin met groen regelt wateropvang en brengt koelte. Een goed onderhouden tuin verhoogd bovendien de waarde van de wijk, de straat en je huis. Daarnaast is het goed voor onze gezondheid en verbetert ons microklimaat. Het is niet voor niets dat de overheid er zoveel aandacht voor heeft.

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen? Sowieso zelfstandig ondernemer in het agrarische vak. Ik vind het mooi om te werken met de natuur en dingen te zien groeien. Ook denk ik dat het nostalgie is, ik ben ermee opgegroeid en de sfeer bevalt me. Ik voel me al 60 jaar erg thuis in de agrarische wereld.