Mijn hart gaat sneller kloppen als ik op een mooie lenteochtend door de velden loop, de zon net op is en de ochtenddauw nog op de tulpen staat. Dat is zo mooi en magisch! Na al die jaren pakt mij dat nog steeds. Ook heb ik veel passie voor deze mooie streek. Vandaar dat ik ook enorm genoten heb van de campagne dit voorjaar: “Enjoy our Flowers, Respect our Pride”. Het is ongelofelijk hoeveel impact deze campagne heeft gehad. Het heeft in alle kranten gestaan en het kwam voorbij op nationale en internationale televisiezenders. Ik werd gaandeweg spontaan gebombardeerd tot woordvoerder namens de kwekers en dat heb ik graag gedaan. En dat doet in het dagelijks leven ook wat met je. Ik kan op geen feestje komen en mensen beginnen erover. Allemaal hartstikke positief. En ik zal eerlijk zijn: ik heb ervan genoten.

Maar het belangrijkste van alles is dat het onderwerp nu echt op de politieke agenda staat. Dankzij de gigantische media-aandacht komt er nu actie. Ik heb zin in het volgende voorjaar, dan pakken we uiteraard verder door. Overigens zit achter deze campagne een geweldig team van mensen die heel veel werk hebben verstouwd in een hele korte periode. Ook de inzet van de bollenambassadeurs heeft bijgedragen tot een hele positieve ontwikkeling, ik ben daar heel dankbaar voor. Dit alles biedt veel perspectief. We kunnen nu nog meer het verhaal van de tulp gaan vertellen. Er liggen zoveel kansen. Komende jaren wordt het alleen maar leuker in deze streek!

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?

Ik zie een positief ingestelde ondernemer die veel bezig is met zijn omgeving. Ik ben binnen én buiten het bedrijf altijd op zoek naar oplossingen.

Wat is je corebusiness?

Onze kwekerij is gespecialiseerd in tulpen. Wij staan bekend om ons grote assortiment en scherpe prijs. Daarnaast zit ik in de export, ik verhandel alles wat groeit en bloeit. Dat varieert van plantjes tot lelies en gladiolen. Daarnaast doen we steeds meer op het gebied van verpakkingen.

Van wie ben jij d’r een?

Ik ben een zoon van W.A.M. Pennings, mijn vader is als boerenzoon geboren. Hij was er één van veehouder Simon Pennings en Marie Pennings. Zij stond bekend om haar roomboter en kaas, die ze zelf maakte. Mijn oma won vroeger prijzen voor haar producten, mensen kwamen van heinde en ver om haar boter en kaas te kopen. Mijn vader is niet het boerenbedrijf in gegaan, hij maakte in 1952 de overstap naar tulpen. Hij trouwde met mijn moeder, een Van der Slot. Mijn moeder was een echte bollendochter en later ook een echte bollenvrouw. Een hardwerkende en zeer punctuele vrouw. Ze verzette enorm veel werk in het bedrijf. Wij bouwen nu nog voort op de administratie die zij heeft opgezet. Je kunt wel stellen dat ik uit een echte bollenfamilie kom: geboren en getogen. Het kon bijna niet anders dan dat ik ook het vak inrolde. Ik ben blij met mijn roots en genen, stuk voor stuk hardwerkende mensen. Mijn vader is met zijn 84 jaar, nog dagelijks op het bedrijf te vinden.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben trots op mijn gezin, mijn familie en het bedrijf. We hebben vier dochters van inmiddels 27, 25, 22 en 19 jaar oud. Twee daarvan werken in het bedrijf. Wellicht hebben ze op termijn ambitie om verder het bedrijf in te gaan. Dat zou natuurlijk leuk zijn, maar ze mogen zelf kiezen. Ons bedrijf bestaat uit meerdere BV’s en er zit genoeg interessants bij voor mijn dochters. En daarmee bedoel ik dat het bollenbedrijf niet meer alleen bestaat uit ploegen en rooien. Alle schakels zijn aanwezig. Denk aan verpakken, veredelen, handel, reizen en export. Mijn neef Allan Visser is mijn beoogde opvolger, hij zal het bedrijf op termijn overnemen. Hij werkt al sinds zijn 11e bij ons en we hebben een erg goede klik samen. Hij kan prima op de trekker zitten, maar bijvoorbeeld ook heel goed boekhouden en dat is een perfecte combinatie. Zijn passie ligt hier in het bedrijf en daar ben ik heel blij mee. Diezelfde passie voor het bedrijf voel ik ook. Ik werk nog elke dag met heel veel plezier.

Van welke gebeurtenis heb je veel geleerd?

In 1999 hebben we een grote brand op het bedrijf gehad. Dat was vreselijk. Bijna alles was weg. Het was midden in de zomer, op 24 juli, de hele schuur stond dus vol met gepelde bollen. Niet alleen het bedrijf was weg, mijn oogst was dus ook weg. Een grote ramp, maar gelukkig zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd. Ik moest in heel korte tijd zorgen dat ik het bedrijf weer kon opbouwen. Ik was verantwoordelijk voor 20 man personeel en besloot er hard voor te vechten. Ik was altijd al een snelle beslisser, maar ik werd geforceerd nu nog sneller te beslissen om zo in korte tijd alles weer op orde te krijgen. Dus op 1 november stond er alweer een schuur. Met grote dank aan de medewerking van de gemeente en veel hulp van familie, buren en collega’s. Ik ben hen dankbaar voor de rest van mijn leven. Het is zeker zo dat deze brand mij heeft gevormd tot wie ik nu ben. Ik kan wel stellen dat deze gebeurtenis mijn karakter echt heeft veranderd. Ik ben sindsdien bijvoorbeeld een stuk feller geworden.

Waar gaat je hart snel van kloppen?

Als de tulpen in bloei staan! Mijn hart gaat sneller kloppen als ik op een mooie lenteochtend door de velden loop, de zon net op is en de ochtenddauw nog op de tulpen staat. Dat is zo mooi en magisch! Na al die jaren pakt mij dat nog steeds. Ook heb ik veel passie voor deze mooie streek. Vandaar dat ik ook enorm genoten heb van de campagne dit voorjaar: “Enjoy our Flowers, Respect our Pride”. Het is ongelofelijk hoeveel impact deze campagne heeft gehad. Het heeft in alle kranten gestaan en het kwam voorbij op nationale en internationale televisiezenders. Ik werd gaandeweg spontaan gebombardeerd tot woordvoerder namens de kwekers en dat heb ik graag gedaan. En dat doet in het dagelijks leven ook wat met je. Ik kan op geen feestje komen en mensen beginnen erover. Allemaal hartstikke positief. En ik zal eerlijk zijn: ik heb ervan genoten. Maar het belangrijkste van alles is dat het onderwerp nu echt op de politieke agenda staat. Dankzij de gigantische media-aandacht komt er nu actie. Ik heb zin in het volgende voorjaar, dan pakken we uiteraard verder door. Overigens zit achter deze campagne een geweldig team van mensen die heel veel werk hebben verstouwd in een hele korte periode. Ook de inzet van de bollenambassadeurs heeft bijgedragen tot een hele positieve ontwikkeling, ik ben daar heel dankbaar voor. Dit alles biedt veel perspectief. We kunnen nu nog meer het verhaal van de tulp gaan vertellen. Er liggen zoveel kansen. Komende jaren wordt het alleen maar leuker in deze streek!

Ben je een duurzame of bewust ondernemer?

Zowel duurzaam als bewust. Zoals gezegd ben ik veel met mijn omgeving bezig. Wij streven ernaar om met zo weinig mogelijk gewasbeschermingsmiddelen goede bloembollen te telen. Wij zijn vanaf het begin deelnemer aan het Milieu Project Sierteelt (MPS). Nu zijn we inmiddels 4 jaar bezig met het keurmerk PlanetProof. Dat bevalt heel erg goed. PlanetProof is voor ons een mooie beloning op onze bewuste bedrijfsvoering; zo min mogelijk gewasbescherming en de keuze voor de juiste middelen. Het was nog wel een hele omslag in ons bedrijf, omdat we niet meer preventief konden spuiten maar echt plaaggericht. Dit is soms lastig te bewerkstelligen omdat je toch gebonden bent aan het weer, de eigenschappen van je perceel en de beschikbare tijd. Aan de ene kant bespaart het ons kosten omdat we minder bespuiten, maar de administratie rondom PlanetProof neemt ook tijd en geld in beslag. Ook dat is een investering. Ik hoop dat dit merk meer bekendheid binnen de Nederlandse grenzen krijgt en dat dit ook in het buitenland opgepakt gaat worden. Daar valt nog wel aan te werken.

Wat moet anders in de bloemenbollensector de komende jaren?

Wij kwekers moeten een sterkere stem gaan krijgen in de Bollenstreek. Veel kwekers zijn gewoon te druk met hun bedrijf, waardoor zij niet op de posities zitten waar besluiten worden genomen. Ik zie vaak dat degenen die besluiten nemen niet uit de Bollenstreek komen en momenteel gieten zij alles in beton. Wij moeten als kwekers een vuist durven maken. Dit is ons gebied! Ik zou daarom aanmoedigingsprijzen in het leven willen roepen. ‘De Gouden Tulp’ gaat naar iemand die durft op te staan en zegt… tot hier en niet verder! ‘De Betonnen Tulp’ gaat naar mensen die niets hebben met de streek en bijdragen aan het dichtbouwen ervan. In veel landen worden belangrijke en mooie gebieden beschermd, het wordt zo karakteristiek mogelijk gehouden. Dat moet hier ook. Onlangs heb ik samen met Bart Siemerink van Keukenhof een mini symposium gehouden over dit onderwerp. We moeten ons niet meer in een hoek laten knuppelen. Laten we met z’n allen in actie komen.

Waar zie jij jezelf/ je bedrijf over 5 jaar?

Over vijf jaar is nog veel hetzelfde. De ontwikkelingen gaan uiteraard door. Veel essentiële middelen om te kunnen kweken mogen dan niet meer en natuurlijk is er het probleem van personeel, want helaas willen steeds minder mensen met hun handen werken. We staan voor voldoende uitdaging. Maar uitdagingen zijn er altijd geweest.

Er lopen veel mensen rond in de bloemensector. Met welke persoon wil jij wel een dagje ruilen? In wiens schoenen wil jij wel een dagje lopen?

Ik zou wel een dag willen ruilen met Minister Schouten. Het eerste wat ik dan zou doen is ervoor zorgen dat wanneer er onderzoek plaatsvindt, dit gedegen en eerlijk gebeurt. Dit zou ik dan graag willen verankeren in de wet, zodat dit geborgd wordt voor verdere onderzoeken.

Bovenstaand idee voor een maatregel komt voort uit het OBO onderzoek waar wij als bedrijf aan meegewerkt hebben. Helaas gaf dit een negatieve blik op de bloembollensector, onder andere dankzij het handelen van Zembla en de organisatie ‘Bollenboos’. Dit soort onderzoeken dragen niet bij aan de goede initiatieven die er al zijn in de sector. Alles wordt over één kam geschoren. Het is niet correct en het demotiveert de bollenkwekers.