Mijn hart gaat sneller kloppen van de corsotijd. Niet alleen van het corso zelf, maar van de hele bloeiperiode. Keukenhof is open, de velden staan in bloei en de streek komt tot leven. Ik trek er in deze periode graag op uit, ik bezoek alle mooie plekken en ik geniet van de pracht en praal. En ja, ook ik ben besmet met het corsovirus.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?

Ik ben intermediair in bloembollen bij CNB in Lisse. Als intermediair werk en denk je als ondernemer. Ik ben er een die niet houdt van stilzitten. Ik ben graag veel op pad, met name in het voorjaar. Ik zie mijn klanten regelmatig, want ik wil de bloemen en bollen die ik verhandel gewoon zien en voelen. Daarnaast doe ik voor exportbedrijf Deleeuw Flowerbulb Group in Sassenheim de inkoop van de bloembollen, voornamelijk lelies en tulpen.

Wat is je Corebusiness?

In één zin: “Het verhandelen van bloembollen”. Maar dan wel in de ruimste zin van het woord, omdat het verder gaat dan alleen een overeenkomst tot stand brengen. Ik adviseer, keur en praat over lange termijn afspraken. Er komt zoveel meer bij kijken.

Van wie ben jij d’r een?

Ik ben er een van Joop en Elly Kortekaas. Mijn vader werkte bij de Hobaho, waar hij verantwoordelijk was voor reclame & geschillen. Veel mensen hebben hem wel gekend, hij was een bekend figuur in de bollenwereld. Ik ben dus in navolging van mijn vader, als rasechte Lisser, ook in het bollenvak terecht gekomen. Maar ik ben waarschijnlijk wel de laatste van de “Kortekazen”. Ik denk dat ik het afsluit voor onze familie. Ik heb wel een zoon met een handelsgeest, maar hij heeft tot nu toe geen interesse in de bollenwereld.

Waar ben je het meest trots op?

Wat betreft mijn eigen carrière ben ik ook tevreden hoor. Zoals ik al zei, ik houd niet van stilzitten, dus naar school gaan was niets voor mij. Toch heb ik met een zeer geringe opleiding, de lagere tuinbouwschool, een prachtige baan met een hoop verantwoordelijkheid en vrijheid.

Ik ben trots op mijn vrouw. Een ondernemend type. Ik ben trots op wat ze doet, durft en heeft bereikt. Op reeds 20 jarige leeftijd begon ze haar eigen kapsalon die ze wist uit te bouwen tot 7 medewerkers. Ruim 13 jaar geleden heeft ze samen met 8 personen een initiatiefgroep gevormd om het Adamas Inloophuis op te richten. Dit is een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Ze is hier ook coördinator geweest. Daar heb ik waardering voor.

Van welke gebeurtenis heb je veel geleerd?

Vlak nadat mijn jongste geboren werd, zo’n 22 jaar geleden, heb ik een burn-out gehad. Daar heb ik veel van geleerd. Ik zei al, in mijn vak heb je veel vrijheid, maar het is ook een schijnvrijheid. Ik ben altijd bereikbaar en altijd aan het werk. Voor mijn gevoel was ik in die periode een marionet waar je aan kon trekken en ik bewoog wel mee. Ik deed wat iedereen vroeg. Na deze periode wist ik dat ik beter voor mezelf moest zorgen. Het vak is nog altijd heel druk, maar ik ga er nu veel beter mee om.

Waar gaat je hart snel van kloppen?

Mijn hart gaat sneller kloppen van de corsotijd. Niet alleen van het corso zelf, maar van de hele bloeiperiode. Keukenhof is open, de velden staan in bloei en de streek komt tot leven. Ik trek er in deze periode graag op uit, ik bezoek alle mooie plekken en ik geniet van de pracht en praal. En ja, ook ik ben besmet met het corsovirus.

Ik ben al 23 jaar bestuurslid van het Bloemencorso en ik ben de persoon die verantwoordelijk is voor de bloemen. Dit wil zeggen dat ik ervoor zorg dat alle bloemen in een zo goed mogelijke staat op het juiste moment worden aangeleverd van het land in de opbouwhallen bij Deleeuw Flowerbulb Group in Sassenheim. Goede bloemen zijn de basis voor het corso. Ieder jaar is het weer spannend hoe het gaat lukken. Hebben we een warm voorjaar? Of is het nog lang koud gebleven? Het weer en de corsodatum kun je vooraf niet op elkaar afstemmen, we zijn nu eenmaal afhankelijk van de natuur. En die natuur loopt nu zo’n drie weken voor. Ik rij een paar weken voor het corso volop door de streek om te zien hoe het ervoor staat met de velden. Kunnen we alles uit de streek halen of moeten we het ook buiten de streek zoeken? Ik leg contact met de kwekers en ik houd continu het weer in de gaten. Vooral zo’n 10 dagen voor het corso, als we starten met plukken, is het weer belangrijk. Regen kunnen we niet gebruiken als de hyacinten van het land gaan. We moeten droog plukken en het moet droog in de kratten.

Timing is belangrijk, maar de contacten met de bollenkwekers zijn minstens zo belangrijk. Als we toestemming hebben om te plukken, gaan we met een team van meestal Poolse medewerkers het land in. We hebben jaarlijks zo’n 5.000 tot 6.000 kratten nodig. Dat zijn ongeveer 1.000 manuren. Ook dit jaar komt het natuurlijk allemaal weer goed. Het corso rijdt altijd. We zullen dit jaar waarschijnlijk ook wat bloemen uit Noord Holland moeten halen, maar gelukkig hoeven we niet naar Frankrijk uit te wijken. In Noord Holland is het bloeitijdstip gemiddeld een week later, omdat het daar gemiddeld gezien iets kouder is. Als het corso achter de rug is, heb ik meestal zo’n 2.000 extra kilometers op de teller. En dat zijn puur de kilometers die ik door de streek rij. Gelukkig kan ik ook gebruik maken van de inzet van veel andere vrijwilligers die helpen om de bloemen van het land te krijgen. Samen zijn wij een mooi team!

Ben je een duurzame of een bewuste ondernemer?

Ik ben een bewuste ondernemer. Duurzaamheid is iets wat door de gehele maatschappij gedragen moet worden en ook het bollenvak wordt zich daar steeds meer van bewust. Ik als intermediair kan dit niet alleen verwezenlijken. In de privésfeer ben ik zeker duurzaam. Ik doe aan afvalscheiding en ik leef energiebewust. Maar ook ga ik gewoon met het vliegtuig op vakantie. We moeten niet doorslaan. Je kunt niet ineens alles stopzetten en in één keer om. Ik draag mijn steentje bij, maar het zal stap voor stap moeten.

Wat moet anders in de bloemenbollensector de komende jaren?

Ik denk dat de maatschappij de komende jaren steeds meer zijn duurzame eisen gaat stellen. De bollensector moet daar antwoord op geven. Daar zijn we al heel goed mee bezig. Inmiddels kijken veel ondernemers naar duurzame oplossingen en nemen volop initiatief in deze zoektocht. De sector is op dit vlak volop in beweging. Ook hier is het stap voor stap, een kwestie van tijd.

Waar zie jij jezelf/ je bedrijf over 5 jaar?

Over vijf jaar doe ik hetzelfde als wat ik nu doe. Wat ik wel zie veranderen, is het aantal partijen waarmee ik te maken zal hebben. De schaalvergroting heeft zijn intrede gedaan in het bollenvak: het aantal kleine bollenbedrijven neemt af en de grote bollenbedrijven zullen verder groeien.

Er lopen veel mensen rond in de bloemensector. Met welke persoon wil jij wel een dagje ruilen? In wiens schoenen wil jij wel een dagje lopen?

Dan zou ik wel een dagje marktkoopman willen zijn in een bloemenkraam op de Grote Markt van Haarlem. Ik sta er weleens van een afstandje naar te kijken en te genieten. Leuk om te zien wat er verkocht wordt. Wat wil de consument? Hoe wordt het eindproduct aan de man/vrouw gebracht?