Afgelopen jaren hebben we veel mooie en zinvolle projecten gedaan, onder andere met bedrijven als Heineken, diverse gemeentes, Dunea, het Waterschap en de Bollenstreek. Het uitgangspunt is: samen op zoek naar een duurzame toekomst. Overigens doe ik dat voor mezelf, onze kinderen en onze kleinkinderen. Want de aarde krijgen we niet klein. Onze planeet kijkt niet op een paar jaar.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?

Ik werk bij Naturalis als wetenschappelijk directeur, ik ben dus de baas van Freek Vonk. Bij Naturalis draait het niet alleen om het museum, maar vooral om kennis en onderzoek. Als ik in de spiegel kijk zie ik een ondernemende onderzoeker. Als onderzoeker in biodiversiteit moet je ondernemende vaardigheden hebben, ik sta niet de hele dag in een laboratorium. Ik zoek projecten en partners om mee samen te werken aan vraagstukken die met de natuur te maken hebben.

Wat is jullie Corebusiness?

Naturalis onderzoekt, genereert kennis en stelt dit zoveel mogelijk beschikbaar aan de maatschappij. De meest mensen kennen Naturalis van de T-rex en koraalriffen, maar er werken bij Naturalis meer dan 100 onderzoekers. Zo doet Freek Vonk onderzoek naar slangengif, anderen aan koraalriffen of de Amazone, maar sommige onderzoekstrajecten liggen veel dichter bij huis, zoals de bloembollenbranche. Met onder andere de KAVB zijn we al een jaar in gesprek. We spreken over het landschapsaspect voor een vitale Bollenstreek, het verbeteren van de tulp en een goede toekomst van de sector. Hoe kunnen we samen zorgen voor een goed behoud van de natuur?

Van wie ben jij d’r een?

Ik kom niet uit deze streek. Ik ben geboren en getogen op de Veluwe, maar daarna heb ik onder andere gewoond in Costa Rica, Engeland en de Verenigde Staten. Ik ben er eentje van de wereld zou je kunnen zeggen. Nu woon ik in Oegstgeest. Ik kan op de fiets naar mijn werk. Heerlijk.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben er trots op dat steeds meer mensen Naturalis zien als onderzoeks- en kennisinstituut. In 2020 bestaat Naturalis 200 jaar. In bijna 200 jaar tijd groeide de collectie van Naturalis uit tot een verzameling van ruim 40 miljoen planten, dieren, fossielen en stenen. Die enorme hoeveelheid vormt de basis voor onderzoek naar de wereldwijde biodiversiteit en geologie.

Afgelopen jaren hebben we veel mooie en zinvolle projecten gedaan, onder andere met bedrijven als Heineken, diverse gemeentes, Dunea, het Waterschap en de Bollenstreek. Het uitgangspunt is: samen op zoek naar een duurzame toekomst. Overigens doe ik dat voor mezelf, onze kinderen en onze kleinkinderen. Want de aarde krijgen we niet klein. Onze planeet kijkt niet op een paar jaar.

Van welke gebeurtenis heb je veel geleerd?

Ik heb veel geleerd over de natuur op de Veluwe, waar ik opgroeide. Daarna heb ik veel in de tropen gezeten, daar leerde ik ook hoe ingewikkeld de natuur kan zijn.

Waar gaat je hart snel van kloppen?

Van de natuur. Veel mensen kennen mij als de ‘Bijenprofessor’.

Ben je een duurzame of bewust ondernemer?

Dat vind ik nog best een lastige vraag. In mijn werk ben ik uiteraard continu bezig met duurzaamheid. Ik probeer daarnaast zelf ook duurzaam te leven. Maar ook ik reis met het vliegtuig en ik doe dus ook dingen die de natuur belasten.

Ik ben me wel zeer bewust van het zoeken naar duurzame oplossingen. Dat kan alleen door samen te werken, zonder vijanden. Ik werk juist ook graag met bedrijven, onder andere Heineken en de Suiker Unie. Ook met hen is er een constructieve samenwerking gevonden. Samen zijn we op zoek naar groene oplossingen.

Wat moet anders in de bloemenbollensector de komende jaren?

Kom naar het Flower Science congres op 12 december. Dan gaan we het hebben over ons gezamenlijk Natuurlijk Kapitaal. Ik wil samen met de bollenwereld kijken hoe we de natuur voor de bollenbranche kunnen laten werken. Ik onderzoek onder meer hoe bijen met hun bestuiving bijdragen aan fruit- en groenteproductie. Ook met de bollensector gaan we kijken naar een duurzaam systeem waarbij we juist gebruik kunnen maken van biodiversiteit. Daarbij is mijn kennis over het functioneren van natuurlijke ecosystemen van belang, maar juist ook de kennis vanuit jullie branche is onmisbaar. Dit kan alleen in een breed samenwerkingsverband.

Waar zie jij jezelf/ je bedrijf over 5 jaar?

Naturalis gaat vanaf juni 2019 open met een nieuw gebouw. Het nieuwe gebouw huisvest straks het museum, alle laboratoria- en onderzoeksfaciliteiten, de kantoorruimte en de volledige natuurhistorische collectie van 42 miljoen objecten onder één dak. Dit luidt een nieuwe toekomst in voor Naturalis: een nationaal museum en samenwerkend instituut dat aan oplossingen werkt voor een duurzame toekomst.

Er lopen veel mensen rond in de bloemensector. Met welke persoon wil jij wel een dagje ruilen? In wiens schoenen wil jij wel een dagje lopen?

Ik zou graag een dagje in de schoenen willen lopen van een bollenteler. Ik denk dat ik veel zal leren. Wel met één randvoorwaarde… het moet in het bloeiseizoen zijn, in de lente! Ziekzoeken en meedraaien in het bedrijf tussen de bloeiende tulpen, het lijkt me superleuk.