Het duurzame moet wel werkbaar blijven en niet doorslaan. Wij zijn bewuste ondernemers, die onze mensen bijvoorbeeld voorzien van e-bikes om op hun werk verder dan 10 kilometer van hun huisvesting te brengen. En wij proberen ook steeds meer papierloos te werken. Wij kunnen nog groener worden, als wij een grote huisvestingslocatie mogen bouwen. Dan kunnen wij werken met zonnepanelen, gescheiden afval en oplaadpalen om over te stappen naar elektrische auto’s. Dat hebben wij al helemaal uitgedacht. Nu de toestemming van de gemeente nog.

Als jullie in de spiegel kijken, wat voor soort ondernemer zie jullie dan?

Jacco ziet zichzelf ten eerste als familiemens en direct daarop volgend als ondernemer: iemand die graag voor iedereen klaar staat. Dennis ziet zichzelf als ondernemer in hart en nieren. Hij houdt het meest van pionieren, paden ontdekken die nog niet ontgonnen zijn en starten met blik op de toekomst.

Wat is jullie corebusiness?

Wij zenden arbeidsmigranten uit naar bedrijven. Het Uitzendbureau NWH Jobs is ontstaan uit Kwekerij WiN BLOOM, een bloemenkwekerij in Alchemilla en Eryngium. Dertien jaar geleden haalden wij mensen naar de kwekerij om 3 tot 4 maanden te komen helpen. Als het weer niet meewerkte leenden wij deze mensen wel eens uit aan bevriende of nabijgelegen bedrijven. Vandaar kwam de vraag: kunnen jullie niet het hele seizoen mensen voor ons regelen? Dat werd een onderneming op zich. Dit jaar stonden wij voor de keus: de kwekerij of het uitzendbureau. Met een lichte pijn in het hart hebben wij gekozen voor het uitzendbureau. 70% van onze klanten zijn agrariërs: van bloemen- en bollenkwekers, exporteurs tot bedrijven op de bloemenveiling. 30% is overige bedrijvigheid zoals logistiek, productie, recycling, voedingsindustrie en drukkerijen. Het is een uitdagende business, zeker nu wij ons ook bezig houden met de huisvestingsproblematiek.

Van wie zijn jullie d’r één?

Wij komen uit een echte kwekersfamilie: onze vader Jan van Wieringen kweekte vollegrondstulpen en nanussen. Ook onze moeder Lia Warmerdam (halfie) komt ook uit een echte kwekersfamilie. Hoewel onze vader al met de kwekerij was gestopt en ons adviseerde iets anders te gaan doen, zijn wij toch zelf ook met een kwekerij begonnen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Waar ben je het meest trots op?

Jacco zegt meteen: mijn gezin! En direct daarop volgt: mijn werk. Wat betreft het laatste: ik heb geen enkele hulp gehad bij het starten van mijn bedrijf; een lening bij de bank waar mijn vader borg voor stond, dat is alles wat ik had. Jammer dat mijn vader het niet meer kan zien hoe wij dit allemaal hebben opgebouwd zowel privé als zakelijk, ik denk dat hij heel trots op ons was geweest. Hij overleed al op zijn 57ste. Ook Dennis is trots op zijn gezin en vult dat aan met het team waarmee hij 7 dagen per week klaar staat voor iedereen. Het is bijzonder dat de vaste medewerkers net zo gedreven zijn als Dennis en Jacco zelf.

Van welke gebeurtenis heb je veel geleerd?

Dennis: ik ben gevormd in de praktijk en leer nog dagelijks. Ik ben begonnen met een franchise kaaswinkel met een stevig contract. Om dat op te zeggen kost veel energie en kennis die je niet op school leert. Terug naar minder dan nul en dan weer doorstarten: dat heeft mij zakelijk gevormd. Jacco beaamt dat je overal van leert. Als jong broekie ging hij mee met een oom naar de Trade Fair in Aalsmeer. Dat was meer van goed opletten en luisteren wat andere mensen te vertellen hebben. Dat luisteren pas ik nu nog steeds toe in de praktijk. Het bouwen aan waardevolle contacten start met goed luisteren naar wat zij te vertellen hebben. En kennis die wij zelf niet hebben, kunnen wij nu gelukkig inkopen; in die positie zijn wij inmiddels.

Waar gaat je hart snel van kloppen?

Jacco’s hart klopt sneller als zijn jongens thuiskomen met een goed rapport of als hij een mooie klant heeft binnengehaald. Maar ook gewoon als hij langs de lijn staat bij de voetbal. Dennis roept een specifiek moment op, namelijk dat hij met Jan van Eeden in een klein vliegtuig over de streek naar Texel vloog. De mooie bollenvelden bewonderen vanuit de lucht was een ervaring om nooit te vergeten. Als alles privé op rolletjes loopt en wij zakelijk in een piek zitten, dan stroomt de adrenaline lekker door het bloed.

Zijn jullie duurzame of bewuste ondernemers?

Het duurzame moet wel werkblaar blijven en niet doorslaan. Wij zijn bewuste ondernemers, die onze mensen bijvoorbeeld voorzien van e-bikes om op hun werk verder dan 10 kilometer van hun huisvesting te brengen. En wij proberen ook steeds meer papierloos te werken. Wij kunnen nog groener worden, als wij een grote huisvestingslocatie mogen bouwen. Dan kunnen wij werken met zonnepanelen, gescheiden afval en oplaadpalen om over te stappen naar elektrische auto’s. Dat hebben wij al helemaal uitgedacht. Nu de toestemming van de gemeente nog.

Wat moet anders in de bloemenbollensector de komende jaren?

Zorg dat regels in binnen- en buitenland gelijk worden. In het buitenland zijn de regels nu heel anders en wij in Nederland zijn echt heel streng. Zoek eerst naar alternatieven voordat je iets verbiedt. Dennis geeft aan dat de sector al heel innovatief en duurzaam is. Het bewustzijn van de eigen invloed op de leefomgeving, het milieu en het klimaat leeft echt. Jacco vult nog aan dat samenwerken zo belangrijk is om de doelen te behalen. Hij geeft als voorbeeld de samenwerking van De Koning en Weijers Nurseries met het bouwen van een gezamenlijke schuur in Noordwijkerhout. Dat is een mooi voorbeeld om te volgen.

Waar zie jij jezelf/ je bedrijf over 5 jaar?

Over 5 jaar hebben wij gemiddeld jaarrond 500 uitzendkrachten aan het werk. Hopelijk hebben we dan de toestemming om een grote huisvestingslocatie voor onze arbeidsmigranten te bouwen. Dan hebben wij grotendeels het huisvestingsprobleem opgelost en hebben wij een groene slag gemaakt. Persoonlijk wil Dennis zo nu en dan ook zelf lekker productie meedraaien bij de klanten, even niets aan mijn hoofd. Dat houdt de zaak in balans. Jacco wil de komende 5 jaar in ieder geval gezond blijven en dat wenst hij ook de mensen om zich heen. En, spreekt hij uit, ik wil dat de visie van Dennis uitkomt.

Er lopen veel mensen rond in de bloemensector. Met welke persoon wil jij wel een dagje ruilen? In wiens schoenen wil jij wel een dagje lopen?

Jacco stapt onmiddellijk in de schoenen van John en Sjaak van Berkel. Een dag met John bij het nalopen van al hun bloemen in Spanje en een dag met Sjaak in de topdrukte van de buitentulpen. Wat een bedrijf hebben die gasten neergezet! Echt respect! Daarom zou ik wel een dag met hen willen ruilen. Dennis zou wel een dag willen ruilen met een van de uitzendkrachten. Meemaken waar zij mee te maken krijgen. Daar leer ik dan weer van voor mijn bedrijf.