“ Het is belangrijk om de emissie (‘het morsen’) van gewasbeschermingsmiddelen terug te brengen naar nul. Er mag dus niets meer vrijkomen in de sloten, de lucht en de omgeving. Wij denken hier volop in mee en weten ook dat dit efficiënter is voor de landbouw. Als de emissie omlaag gaat, neemt ook het gebruik ervan af en gaan de kosten omlaag. In Nederland wonen veel slimme mensen en met elkaar gaan we ook deze uitdaging oplossen!”

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Samen met mijn broer André run ik het bedrijf Wout Hogervorst. We hebben de taken goed verdeeld. Ik houd me bezig met de algemene- en personele zaken en ik doe de verkoop van onze spuittechniek. Mijn broer André heeft meer de focus op de machines en automatisering. Een prima verdeling.

Wat is je Corebusiness?

Ons bedrijf is gespecialiseerd in maatwerkmachines. We doen uiteraard veel voor de bollensector (zo’n 40%), de overige 60% richten we ons op andere sectoren. We hebben drie takken van sport: machines voor spuittechniek, landbouwmachines zoals tractoren en intern bedrijfstransport zoals vorkheftrucks. Onze missie is: creating solutions. We verkopen niet alleen standaardmachines, maar samen met de klant kijken we naar maatwerkoplossingen.

Van wie ben jij d’r een?

Ik ben er één van Wout Hogervorst en Tineke Pennings. Ik ben de oudste zoon van het gezin. Mijn vader is de oprichter van dit bedrijf. Hij had eerst een tankstation aan de Maandagsewetering, maar na een aantal jaren ging hij werken in het familiebollenbedrijf waar hij zich vooral bezig hield met alle mechanisatiezaken. Van daaruit is hij zijn eigen machinebedrijf gestart. Ik loop al sinds mijn achtste jaar mee in het bedrijf. Inderdaad een gevalletje ‘met de paplepel ingegoten’. Na mijn studie metaaltechniek ben ik op mijn 19e jaar het bedrijf ingegaan. In verband met familieomstandigheden veel sneller dan gepland.

Waar ben je het meest trots op?

Zakelijk ben ik trots op hoe we het bedrijf hebben kunnen uitbouwen. We zijn specialist op spuittechniek, niet alleen in Nederland, maar ook internationaal. Dat betekent dat ik ook veel onderweg ben. In het buitenland leveren we veel aan bedrijven die op de een of andere manier een connectie hebben met Nederland. Dat kan zijn omdat ze geëmigreerd zijn of via via van ons hebben gehoord. Daarnaast ben ik trots op mijn vrouw Patricia en mijn kinderen. Ik heb een zoon van 22 en een dochter van 17 jaar. Mijn zoon heeft interesse in techniek, hij studeert mechatronica aan de HTS in Delft. Hoe zich dat verder ontwikkelt, zullen we in de toekomst gaan zien.

Van welke gebeurtenis heb je veel geleerd?

Dat zijn meerdere momenten. Het eerste moment is toen ik direct vanaf school het bedrijf in kwam. Mijn middelste broer was overleden en dat zette uiteraard de boel op zijn kop, mijn vader had mij direct nodig op het bedrijf. Dat betekende dat ik voor de leeuwen werd gegooid en leiderschap moest tonen. Een moeilijke maar ook een leerzame periode in mijn leven.

Ook leerzaam is mijn carrière als voorzitter bij Fedecom, de branchevereniging voor landbouwtechniek, veehouderijtechniek, groentechniek, tuinbouwtechniek, industrie & intern transport. Voorheen waren er twee aparte brancheverenigingen van bedrijven en importeurs, een kleine zes jaar geleden zijn ze gefuseerd. Ik heb het fusietraject mede mogen vormgeven. Een intensief, interessant en leerzaam proces.

Waar gaat je hart snel van kloppen?

Ik heb veel passie voor techniek. Ik vind het erg leuk en bijzonder om me te verdiepen in het bedrijf en de uitdagingen van de klant en samen met hen te onderzoeken welke vraag er precies ligt. Ik word nog steeds enthousiast van het samen op zoek gaan naar de best mogelijke oplossing.

Ben je een duurzame of bewust ondernemer?

Ik ben een bewuste ondernemer. We houden hierbij focus op de kostprijs. En meestal blijkt dat juist door bewust te ondernemen deze kostprijs niet onder druk hoeft komen te staan. Want bewust is vaak ook goedkoper. Misschien niet in eerste instantie, maar wel op de langere termijn. Ik rijd elektrisch, we hebben led verlichting en binnen een paar jaar willen we kijken of we kunnen werken zonder gasaansluiting.

Wat moet anders in de bloemenbollensector de komende jaren?

LTO Nederland heeft dit goed en duidelijk verwoord in het zogenaamde ambitie document “Gezonde Teelt, Gezonde Toekomst”. Uiteraard zijn wij hier ook mee bezig. Het is belangrijk om de emissie (‘het morsen’) van gewasbeschermingsmiddelen terug te brengen naar nul. Er mag dus niets meer vrijkomen in de sloten, de lucht en de omgeving. Wij denken hier volop in mee en weten ook dat dit efficiënter is voor de landbouw. Als de emissie omlaag gaat, neemt ook het gebruik ervan af en gaan de kosten omlaag. In Nederland wonen veel slimme mensen en met elkaar gaan we ook deze uitdaging oplossen!

Waar zie jij jezelf/ je bedrijf over 5 jaar?

We richten ons over vijf jaar nog duidelijker op onze drie takken van sport: de mechanisatie & machines, de heftrucks en de spuittechniek. Ik wil de komende jaren bouwen aan drie aparte gezichten voor deze drie units, zodat ze verder kunnen professionaliseren. Ik zie daar voor mezelf een coördinerende managementrol in.

Er lopen veel mensen rond in de bloemensector. Met welke persoon wil jij wel een dagje ruilen? In wiens schoenen wil jij wel een dagje lopen?

Ik zou wel een dagje willen ruilen met Max Verstappen. De combinatie van snelle machines, de ervaringen van de coureur en het afstellen van de auto… het lijkt me heel mooi om eens van dichtbij mee te maken.