Dirk: “Ik houd van dingen starten, maar ook van dingen afronden. Als iets succesvol is afgerond, geeft dat veel voldoening. Dat kunnen dagelijkse klussen zijn zoals ‘de dagplanning is weer gehaald’, maar ik heb het zeker ook bij de jaarlijks terugkerende klussen zoals na het rooien de mijlpaal ‘alles is weer uit de grond’ of bij het planten ‘alles zit weer in de grond’. Triviale zaken wellicht, maar het geeft mij altijd weer een goed gevoel.”

‘In de Spiegel’ is de rubriek van Flower Science waarin iemand uit de bloembollenensector in de spiegel kijkt. In tien korte vragen blikt deze persoon naar het heden, zijn verleden en de sector in de toekomst. Ditmaal niet één ondernemer, maar twee ondernemers, namelijk de gebroeders Dirk & Jaco Leenen van het bedrijf WF Leenen en Zn uit Voorhout.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?

Dirk: “Ik houd mij binnen het bedrijf vooral bezig met de teelt en de broeierij. Jaco is de cijfermatige man die zich vooral richt op de handel. We hebben beiden onze eigen verantwoordelijkheden en als het nodig is hebben we overleg. Het werkt al jaren heel goed op deze manier. Wat we gemeen hebben, is dat we allebei houden van innoveren en graag blijven ontdekken. Dat vernieuwen doen we allebei op ons eigen vakgebied en dat maakt dat we de laatste jaren veel mooie dingen hebben bereikt en meegemaakt.”

Van wie ben jij d’r een?

Jaco: “Wij zijn de zonen van Jaap Leenen uit Warmond en Truus Hogervorst uit Noordwijkerhout. We zijn geboren en getogen in Sassenheim. Onze vader Jaap heeft het bedrijf WF Leenen overgenomen van zijn vader en wij hebben zo’n vijf jaar geleden het stokje van mijn vader overgenomen. Dat maakt ons de derde generatie van het bedrijf. Jaap is overigens nog elke dag aanwezig in het bedrijf. Met gevraagd en ongevraagd advies.”

Waar ben je het meest trots op?

Dirk: “Binnen het bedrijf ben ik met name trots op de veredeling en vermeerdering en het maken van nieuwe soorten narcissen. Ik ben er dagelijks mee bezig. En als ik kijk naar het resultaat maakt het mij serieus trots. Maar ook als ik kijk naar wat we hebben bereikt naar buiten toe. Het is al diverse keren in het nieuws gekomen, wij mochten onlangs onze trompetnarcissen leveren aan het paleis van de onlangs overleden Thaise koning Bhumibol. Op 5 december werd zijn geboortedag gevierd en was het bovendien Vaderdag in Thailand. In samenwerking met de Thaise partner New Fashion Flowers en de Nederlandse ambassade hadden wij de eer om onze narcissen te leveren. Ook voor de crematieplechtigheid in oktober mochten wij al tweehonderdduizend narcissen leveren. Dit is geweldig mooie promotie voor de narcis en we kijken natuurlijk graag naar de kansen in Thailand op langere termijn. Wij kweken niet alleen narcissen in Nederland, maar ook in Australië en Nieuw Zeeland waardoor wij het hele jaar rond narcissen kunnen leveren. De bollen komen vanuit het zuidelijk halfrond naar Nederland, hier krijgen ze onze behandeling en dan gaan ze door naar onze en andere broeierijen. Het was voor Bhumibol met name een uitdaging om goed uit te kienen of de narcissen precies op tijd in bloei zouden zijn. Hiervoor zijn we meegegaan naar Thailand om het proces ook onderweg en ter plekke goed te begeleiden. Het is precisiewerk en we wilden natuurlijk wel eerste klas kwaliteit leveren.”

Waar mogen wij je ’s nachts voor wakker maken?

Dirk: “Mij wakker krijgen is best lastig. Maar als je mij wakker hebt gekregen, geef mij dan maar een patatje of iets anders lekkers van de snackbar.”

Jaco: “Ik ben een fan van goede whisky of een goed glas wijn. Maar als er een vriend in de problemen zit, dan mag hij ook ‘s nachts bij mij aankloppen.”

Wat kunnen wij van jullie leren?

Dirk: “Ik denk dat je wel iets kunt leren van onze manier van narcissenteelt en veredeling, we hebben al veel marktintroducties op onze naam staan. Of kijk naar de Sonatini, een heel bijzonder gewas dat alleen door ons is te leveren, we verwachten hier komende 10 jaar veel van. Blijven veranderen en innoveren is onze kracht.“

Waar kennen mensen jou nog meer van?

Jaco: “Je komt mij tegen in de narcissenwereld, rond de bloemen- en bollenhandel, in het ‘Bollenstreekse’, bij de Ronde Tafel Duin en Bollenstreek en in verschillende ondernemersnetwerken.”

Dirk: “Ik ben actief als bestuurslid bij de KAVB Kring Bollenstreek. En misschien ken je mij van de voetbal: GWS Sassenheim. Jaco en ik hebben er jarenlang in het eerste gevoetbald.”

Wat moet anders in de bloemenbollen-sector de komende jaren?

Jaco: “We moeten met z’n allen blijvend kijken naar de kansen voor de bollensector en inspelen op eventuele bedreigingen. Zowel op het gebied van de teelt, promotie en handel. Wij dragen daar ook ons eigen steentje aan bij.  Zo zijn wij gestart met de teelt van narcissen op Noordzeeschelpen, een mooie duurzame methode om van schimmels en bacteriën af te komen. Ook werken we graag en nauw samen met de farmaceutische industrie om stoffen uit de bloembollen te onttrekken voor medicijnen en cosmetica.“

Wie of wat is jouw inspiratiebron?

Dirk: “Dat is mijn vader. Hij is dagelijks aanwezig op het bedrijf en hij inspireert mij nog steeds. Voor mij is hij een bron van technische kennis.”

Jaco: “Ik laat mij ook inspireren door mijn vader én mijn broer en allerlei verschillende mensen om mij heen, soms wel en soms niet uit de bloemen- en bollenbranche. Ik vind het ook interessant om naar andere branches te kijken. Hoe ze daar omgaan met logistiek, efficiëntie in de processen en hoe zij nieuwe producten op de markt brengen.”

Wat zijn je mooiste werkmomenten?

Dirk: “Ik houd van dingen starten, maar ook van dingen afronden. Als iets succesvol is afgerond, geeft dat veel voldoening. Dat kunnen dagelijkse klussen zijn zoals ‘de dagplanning is weer gehaald’, maar ik heb het zeker ook bij de jaarlijks terugkerende klussen zoals na het rooien de mijlpaal ‘alles is weer uit de grond’ of bij het planten ‘alles zit weer in de grond’. Triviale zaken wellicht, maar het geeft mij altijd weer een goed gevoel.

Jaco: “Ieder seizoen heeft zijn charmes. Ik ben een handelspersoon, dus ik leef op als we onze producten weer kunnen gaan verhandelen via ons netwerk. Ik vind het mooi als de eerste bloemen in oktober weer in de kas staan of als onze op het zuidelijk halfrond geteelde bollen binnenkomen. En in de zomer als alle bollen -na een intensief productieproces met de inzet van ons hele team- hun weg weer vinden naar onze klanten. Dat zijn mooie werkmomenten.”

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen?

Dirk: “Ik ben van kinds af bij dit bedrijf betrokken en er dus gewoon ingerold. Ik heb wel elders stage gelopen en andere bedrijven gezien, maar ik heb niet de behoefte gehad om een ander vak te kiezen. Ik heb wel een romantisch en avontuurlijk beeld bij het beroep vrachtwagenchauffeur. Ik zou het zelf niet als beroep willen uitoefenen, maar ik zou het weleens een of twee weken willen meemaken. Dat reizen door Europa en zoveel zien lijkt me geweldig. Als kind wilde ik profvoetballer worden, maar dan wel bij Ajax.”

Jaco: “Ik wist vanaf mijn achtste al dat ik in de bollen bij mijn vader zou gaan werken. De vraag waar ik anders had gaan werken, kan ik dan ook niet beantwoorden helaas. Ik heb de lagere tuinbouwschool in Rijnsburg gedaan en daarna de middelbare tuinbouwschool in Aalsmeer. Dat het nu zo succesvol uitpakt en dat we dit hebben bereikt en opgebouwd, wist ik toen natuurlijk niet. Ik ging altijd mee met mijn vader in mijn vrije tijd. Ik zie het nu ook weer bij mijn twee zonen Jim (12) en Bram (10). Zij gaan ook altijd graag met mij mee naar het bedrijf, wat natuurlijk prachtig is. De tijd zal leren hoe dat zich verder ontwikkelt. Ik ben nooit gepusht door mijn vader en ik ga dat ook zeker niet bij mijn jongens doen.”