Na jarenlange samenwerking met mijn ooms en mijn vader sta ik er nu alleen voor. Dan wordt de business een stuk serieuzer en voel je je nog verantwoordelijker. Dat besef en die stap vond ik leerzaam, het heeft veel impact op mij gehad. Maar wel op de goede manier. Ik ben blij waar ik nu sta. Ik kan nu helemaal mijn eigen koers varen.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?

Dan zie ik een ondernemer die van uitdagingen houdt en onderscheidend wil zijn. Van origine ben ik een bollenkweker, maar tegenwoordig ben ik meer een bollenbroeier. Toch zou je mij het beste kunnen omschrijven als een handelaar, want dat is mijn dagelijkse werk.

Wat is je Corebusiness?

We produceren bollen op pot. Vroeger waren wij een echt bollenkweekbedrijf en lag de nadruk én de werkdruk in de zomerperiode. Inmiddels is in ons bedrijf de cyclus omgedraaid. Wij zijn nu in de winter op zijn drukst: van half oktober tot de Pasen. De bollen op pot die wij broeien gaan voornamelijk naar tuincentra verdeeld over heel Europa. We hebben veel verschillende en nieuwe soorten. Wij zijn goed in zogenaamde ‘karretjeshandel’ op de veiling, wij staan voor diversiteit en kwaliteit.

Van wie ben jij d’r een?

Ik ben er een van Niek Hogervorst. Mijn vader Niek zat met zijn twee broers in het bedrijf, de Gebr. Hogervorst. Een bijnaam is mij onbekend, terwijl er veel Hogervorsten in Noordwijkerhout rondlopen. Drie jaar geleden is de laatste broer uit het bedrijf vertrokken en vanaf dat moment ben ik het alleen gaan doen. Niet echt alleen natuurlijk, want inmiddels is ook mijn vrouw Leonie aan boord gekomen. Daarnaast heb ik een geweldig team met vaste en seizoen medewerkers.

Waar ben je het meest trots op?

Natuurlijk op mijn gezin. Ik heb twee dochters: Julia van 10 jaar en Babette van 8 jaar. En ik ben trots op het bedrijf. Op hoe we zijn gegroeid en zijn meegegaan met de tijd.

Van welke gebeurtenis heb je veel geleerd?

Toch wel de bedrijfsovername van een paar jaar geleden. Na jarenlange samenwerking met mijn ooms en mijn vader sta ik er nu alleen voor. Dan wordt de business een stuk serieuzer en voel je je nog verantwoordelijker. Dat besef en die stap vond ik leerzaam, het heeft veel impact op mij gehad. Maar wel op de goede manier. Ik ben blij waar ik nu sta. Ik kan nu helemaal mijn eigen koers varen.

Waar gaat je hart snel van kloppen?

Ik houd van voetbal en ik kijk graag naar Ajax, het Nederlands Elftal en VVSB. Daarnaast speel ik tennis en kijk ik graag naar mijn tennissende kinderen. De tijd die na het werk over is, stop ik graag in mijn gezin. Nee ik heb geen passies of gekke hobby’s, wat dat betreft ben ik misschien wel een typische bollenkweker.

Ben je een duurzame of bewust ondernemer

Ik ben me ervan bewust dat we duurzaam moeten gaan werken. Zo ben ik nu bezig met zonnepanelen. We hebben onlangs een stuk aangebouwd en dan houd ik ook zoveel mogelijk rekening met duurzame inrichting, zoals bijvoorbeeld de verlichting. Een lastigere kwestie is natuurlijk het gebruik van bestrijdingsmiddelen. We houden ons uiteraard aan de wetgeving en we bereiden ons wellicht voor op een toekomst zonder bestrijdingsmiddelen, maar het is wel een lastig proces wat nog wel enkele jaren gaat duren. De vraag is of helemaal zonder bestrijdingsmiddelen gaat lukken. Een zogenaamd hoofdpijndossier voor de hele sector. Maar uiteraard sta ik open voor alternatieven.

Wat moet anders in de bloemenbollensector de komende jaren?

We moeten alternatieven vinden voor bestrijdingsmiddelen. Ik weet niet hoe ver we daarin kunnen en zullen gaan, maar de sector is al goed bezig. Door certificering zijn we bijvoorbeeld verantwoordelijker gaan ondernemen. Alles is te traceren. We moeten een transparantere sector worden. Dat is soms best ingewikkeld, maar ook een uitdaging. Daarnaast is het ook heel logisch. Ik wil als consument zelf ook weten waar en hoe iets gemaakt is als ik iets koop in een winkel. De consument wil een product kopen dat niet schadelijk is voor het milieu.

Waar zie jij jezelf/ je bedrijf over 5 jaar?

Voorlopig zit ik prima op deze plek. Het gaat goed en er ligt ook genoeg uitdaging. Ik vind dat we een mooie naam hebben opgebouwd en we een goede plek hebben in de markt. Ik wil zo blijven doorgaan en niet heel veel groter worden. Een klein beetje groei per jaar lijkt me prima. Op de lange termijn wil mijn jongste dochter het bedrijf overnemen. Haha dat zegt ze heel stellig. Ik wilde vroeger als kind juist absoluut niet de bollen in, maar zie waar ik nu sta. Mijn dochter is 8 jaar, er kan nog veel veranderen.

Er lopen veel mensen rond in de bloemensector. Met welke persoon wil jij wel een dagje ruilen? In wiens schoenen wil jij wel een dagje lopen?

Liever buiten de bollenbranche. Ik wil wel een dagje ruilen met Ronald Koeman, de bondscoach. Zeker met deze selectie.