Op 11 december a.s. staat onderzoeker Ard Nieuwenhuizen op het programma van het Flower Science Congres. Onderwerpen van zijn presentatie: deeplearning en kunstmatige intelligentie om ziektes op te sporen. Nieuwenhuizen: “Wat de bezoekers kunnen verwachten? Ze krijgen een update van welke stappen al zijn gezet en wat er staat te gebeuren op het gebied van precisielandbouw. Voor de bollensector zijn deze ontwikkelingen zeer relevant.”

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?

Ik ben onderzoeker bij de WUR op het gebied van Agro Food, Robotics en Precisielandbouw. Ik sta niet alleen in laboratoria, maar ik verbind ook kennis en ervaring met andere vakgebieden en andere sectoren. De veehouderij, akkerbouw en tuinbouw kunnen bijvoorbeeld veel van elkaar leren. En datzelfde geldt voor veel kennisontwikkeling zoals DNA onderzoek, kunstmatige intelligentie en Big Data. Het leukste aspect van mijn werk is juist die verbinding, het samenwerken met andere partijen en sectoren.

Wat is je Corebusiness?

Mensen zetten mij het liefst in voor conceptontwikkeling en techniek rondom specifieke uitdagingen. Welke onderdelen zet je bijvoorbeeld in bij het ziekzoeken in een tulpenveld? Hiervoor hebben wij een veldrobot ontwikkeld. Deze robot is nu nog een onderzoeksmiddel om meer te weten te komen over zieke tulpen. Met behulp van sensor technieken verzamelen we data, waarmee we met algoritmes en deep learning veel te weten komen over zieke tulpen. Op termijn wordt ook een veldrobot ontwikkeld die de zieke tulp kan verwijderen. Zover zijn we nog niet. Daarvoor moeten actuatie-technieken worden toegepast. Dat is allemaal wel mogelijk op een niet al te lange termijn.

Van wie ben jij d’r een?

Ik kom uit het Groene Hart van Nederland, om precies te zijn uit Hoogmade. Mijn beide opa’s hadden een veehouderij bedrijf. Mijn vakantiebanen en bijbanen had ik op de boerderij. Ik was al vroeg vertrouwd met de agribusiness.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben er trots op dat wij met de huidige computertechnieken, met behulp van algoritmes, de mens kunnen overtreffen in het opsporen van ziektebeelden. De computer is een stuk nauwkeuriger. Ik ben er blij om dat we hiermee de bedrijfsvoering van veel tuinbouwbedrijven kunnen verbeteren. Maar wat ook mooi is, is dat we deze sensor technieken kunnen inzetten voor de humane gezondheid. Dus voor het opsporen van mensenziektes. Wij delen onze kennis graag met de medische wereld en vice versa. Daar ben ik trots op.

Van welke gebeurtenis heb je veel geleerd?

Van mijn promotie onderzoek. Na vier jaar intensief onderzoek kon ik een mooi prototype machine opleveren. Maar ik leerde tijdens dit onderzoek ook dat niet alleen de machine en de computer belangrijk zijn, de mens is ook van cruciaal belang. Onder andere door hen het vertrouwen te laten krijgen in de techniek en hen op te leiden voor de zorg voor en het onderhoud van de machine. Het belangrijkste aspect is dat de mens daadwerkelijk gelooft in een verbetering en versnelling van de bedrijfsvoering door de inzet van computers.

Ik ben ervan overtuigd dat ons onderzoek de bollensector verder gaan helpen. Alleen al als het gaat om het arbeidstekort probleem. Voor het keuren en verwerken van bollen is bijvoorbeeld zeer specifieke kennis nodig. De mensen die dit kunnen en willen doen worden steeds schaarser. Een secure veldrobot kan veel werk uit handen nemen.

Waar gaat je hart snel van kloppen?

Van racefietsen en van spinnen. Binnenkort doe ik mee aan een estafette, waarbij we 1200 kilometer fietsen in 48 uur. We fietsen voor het goede doel: mensen van hun verslaving afhelpen.

Ben je een duurzame of bewust ondernemer?

Ik leef duurzaam en bewust. Ik houd bijvoorbeeld rekening met het kopen van de juiste en biologische voedselproducten. Maar ik ben wel een kritische consument. Bij veel zaken waar ‘biologisch’ op staat kun je je afvragen of ze duurzaam in de winkel terecht gekomen zijn. Ik adviseer iedereen om goed de kleine lettertjes te lezen.

Wat moet anders in de bloembollensector de komende jaren?

Als wij willen dat innovaties een kans krijgen, dan moet de bloementeler de kans krijgen te investeren. Dat moet hij wel kunnen betalen. Ik zou willen dat er meer marge overblijft voor de teler zodat er geld overblijft om een investering te doen. De keten, die bij de teler begint, moet dit gezamenlijk mogelijk maken.

Waar zie jij jezelf/ je bedrijf over 5 jaar?

Ik zie mezelf over vijf jaar nog steeds met een enthousiaste groep werken aan onderzoek op het vlak van verantwoorde voedselvoorziening. Duurzame en veilige voedselvoorziening.

Er lopen veel mensen rond in de bloemensector. Met welke persoon wil jij wel een dagje ruilen? In wiens schoenen wil jij wel een dagje lopen?

Ik zou wel een dagje willen ruilen met een vooruitstrevende bloembollenteller. Ik wil zien en beleven wat zijn dagelijkse uitdagingen zijn, zodat wij nog praktijkgerichter ons onderzoek kunnen voortzetten.