“Mijn mooiste moment van de werkdag? Als ik ’s ochtends wakker wordt, uit mijn raam kijk en ik zie mooi licht om te fotograferen. De vroege ochtend geeft zulke mooie en zachte kleuren. Dan maak ik meteen plannen om vroeg op pad te gaan met mijn camera, naar Keukenhof bijvoorbeeld.”

‘In de Spiegel’ is de rubriek van Flower Science waarin elke week iemand uit de bloembollensector in de spiegel kijkt. In tien korte vragen blikt deze persoon naar het heden, zijn verleden en de sector in de toekomst. Aan het woord Eric Breed van Tulip Pictures, een fotograaf met een bijzondere passie voor bloemen.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan? ’Een bevlogen ondernemer en liefhebber van bloemen, niet alleen tulpen. Ik houd ervan om bloemen en andere gewassen zo mooi mogelijk te fotograferen in een natuurlijk setting.’

Hoe denk je dat je medewerkers/collega’s je zullen omschrijven? ’Ik denk en hoop als een enthousiaste en gedreven fotograaf. Ik onderscheid mijzelf door vast te houden aan mijn eigen stijl. Ik wil geen gepolijste foto’s maken, dat weten mijn opdrachtgevers ook. Ze kiezen mij om mijn manier van fotograferen: een natuurlijke stijl.’

Wat was je eerste baan(tje) en wat kocht je van je eerste geld? ’Als kind heb ik bij mijn vader tulpen gekopt, bollen gepeld en van alles gedaan op het bollenbedrijf. Ik denk dat ik van mijn allereerste geld een zakmes kocht. Pas op mijn 14e kocht ik mijn eerste fototoestel, een Nikon. Toen is mijn passie voor fotografie begonnen. Ik startte meteen met foto’s maken van de natuur en van de speciale bollen van mijn vader.’

Wat is jouw mooiste moment van de werkdag? ’Als ik ’s ochtends wakker wordt, uit mijn raam kijk en ik zie mooi licht om te fotograferen. De vroege ochtend geeft zulke mooie en zachte kleuren. Dan maak ik meteen plannen om vroeg op pad te gaan met mijn camera, naar Keukenhof bijvoorbeeld.’

Wat vind je het minst leuk aan je werk? ’Dat blijft toch de boekhouding en administratie, het hoort erbij helaas.’

Wat doe je om je bedrijf toekomstbestendig te maken en/of te houden? En hoe zou de bloembollensector dat moeten doen? ’Regelmatig investeer ik in nieuwe apparatuur en kennis. Ik wil blijven leren. Ook wil ik mijn camera altijd beter leren kennen en mijn techniek verbeteren. Het is belangrijk de vernieuwing in fotografie bij te houden. De digitale camera’s en lenzen worden elke keer weer beter en dat geldt ook voor de fotobewerkingsprogramma’s. Vroeger kostte fotorolletjes en het ontwikkelen ervan een vermogen. Nu maak ik kosten aan computers en nieuwe software. Ik ben heel blij met de moderne ontwikkelingen, het maakt namelijk heel veel mogelijk. Vroeger kon je bij slecht weer niet goed fotograferen. Door de nieuwe technieken kun je alles zo instellen dat je ook bij minder weer de prachtigste foto’s kunt maken. Inmiddels heb ik een enorme database met unieke fotografie.’

Met wie of wat binnen de sector zou je graag willen samenwerken? Of wie vind je dat zouden moeten samenwerken? ’Ik werk uiteraard al veel samen met handelaren en kwekers. Vaak zijn dit enorm vakkundige exporteurs. Wat ik om me heen zie gebeuren, is dat bepaalde bedrijven alsmaar groter worden. Kwantiteit, efficiëntie en scherp handelen staat bij hen centraal, dat vergt veel logistieke know how.  Ik zie daarnaast ook kleinere kwekers, die juist heel veel oog hebben voor sortiment en exclusieve kwaliteitsproducten. Als ik bij hen op het bedrijf ben zie ik prachtige bloemen en gewassen. Ik zou willen dat deze kleinere kwekers hun mooie producten meer zouden etaleren of dat we hen erbij helpen. Hun bloemen zijn namelijk hét visitekaartje van de bloembollensector. Binnen de sector zijn er diverse schakels. Van de kweker tot aan de consument. Wij als handelsbedrijf zien veel en horen veel. Wij willen uiteraard heel specifiek weten wat de groothandel of misschien wel de consument zelf wenst. Gaat het om kleur, grootte, aantal knoppen? Of gaat het ook om de houdbaarheid van het product? Deze kennis is voor alle schakels belangrijk en daar zou nog meer in samengewerkt kunnen worden.’

Wat denk je dat er gaat veranderen in de bloemenbollen-sector komende jaren? ’Werken aan het vergroten van de weerstand van de plant en de bodem. Doordat er steeds minder chemicaliën kunnen worden gebruikt, moet er naar andere mogelijkheden worden gezocht om ziektes tegen te gaan. Er wordt meer gekeken naar een gezonde bodem of naar technische ontwikkelingen in en rondom het bedrijf. Ik kom veel jonge ondernemers tegen die hier vol voor gaan. Als de omstandigheden veranderen dan moet je kunnen schakelen.’

Welk onderwerp zou je willen agenderen voor een van de komende Flower Science cafés? ’De ruimteregeling is misschien zijn doel voorbij geschoten. Bedrijven die stoppen kunnen dat nu royaal doen dankzij deze regeling. Uiteraard misgun ik deze mensen geen mooie oude dag, ze hebben er hard voor gewerkt. Om mij heen zie ik veel jonge kwekers die enorm hard moeten werken om overeind te blijven. Die bedrijven moeten we vitaal houden. Het beleid moet altijd gericht zijn op de toekomst, de jonge ondernemers. Hoeveel agrarische starters zijn er nog? Het is bijna niet meer te doen om een bedrijf op te richten. De regelgeving en de landprijzen zijn demotiverend.  Daar zou ik graag een sessie over willen zien: is de ruimteregeling niet te luxe voor de mensen die stoppen en onbetaalbaar voor de jonge generatie die het allemaal op moeten brengen? Als kwekers een stuk land van de buren willen kopen, dan kon dat voorheen voor de marktprijs. Nu is de grote concurrent de GOM, dat kan niet de bedoeling zijn om de streek levendig te houden.’

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen? ’Vroeger dacht ik altijd dat ik boswachter of parkwachter zou worden. Ik kom al mijn hele leven graag in de natuur, op vakanties en thuis in de regio. Een van de mooiste gebieden dichtbij huis vind ik de Waterleidingduinen. Maar ook de natuur achter mijn huis is prachtig, daar waar de zilverreiger en lepelaar gewoon rondscharrelen. Ik woon zo dicht bij de natuur, ik ben een bevoorrecht mens!’

Eric Breed  is van Eric Breed Tulip Pictures, Lisse. Klik hier voor meer informatie.