foto

Innovatieve luchtzuiverende bloementorens

Door de natuur naar binnen te halen is luchtkwaliteit te verbeteren. Twee prototypes van luchtzuiverende bloementorens demonstreren deze techniek in de stand van FloraHolland op de Trade Fair te Aalsmeer, tot en met 10 november.

De bloementorens zijn een initiatief van Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN). Royal FloraHolland, Anthura en Stimuflori ondersteunen het project. De torens versterken de luchtzuivering door middel van actieve ventilatie. Hoe hoger de concentratie van de schadelijke stof, hoe hoger de ventilatiestand.

Design geïnspireerd op tulpenvazen
Oudhollandse tulpenvazen uit de collectie van het Rijksmuseum dienden als inspiratie voor de vorm van een van de torens. SIGN realiseerde twee soorten torens: bij de eerste prototype vormen bloemen een kleurrijke pilaar. Bij het tweede model staat de vorm centraal. Teresa van Dongen (Young Dutch designer of the year) bedacht de bijzonder gevormde piramide van roestvrij staal.

Hoe werkt het?
De huidmondjes van de planten zuiveren de lucht. Bacteriën rond de wortels breken vluchtige stoffen af. De wortels en het substraat (aarde) vangen fijnstof af. Droge lucht krijgt een hoger vochtgehalte door verdamping. De luchtzuiverende bloementorens passen in het concept om kantoren ‘Schone lucht garantie’ te bieden. Luchtzuivering is een van de thema’s van het innovatieprogramma Waard&vol Groen van SIGN.

Meer over SIGN
SIGN is een initiatief van LTO Glaskracht Nederland en heeft voor de uitvoering van haar innovatieprogramma een alliantie met het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Auteur: Bloembollenvisie

In de Spiegel: Bastiaan Breed

"Mijn opa Kees was een groot liefhebber van bijzondere bolgewassen. Oorspronkelijk kwam hij uit de strohandel. Doordat hij veel aan bollenbedrijven leverde raakte hij geïnteresseerd in bollen. Deze interesse sloeg uiteindelijk over in liefde voor tulpen en narcissen en zo ontstond in de loop van de jaren een bijzondere collectie bollen uit alle windstreken."

 

Kom in contact met Flower Science
Kom in contact met Flower Science

Kom in contact met Flower Science

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven voor nieuwsbrief:

Agenda

November

30 Flower Science Café - Invloed in Europa - Hillegom
VVD-Europarlementariër en melkveeboer Jan Huitema vertelt.
Lees meer

December

02 NAJK Inspiratiedag - Gorinchem
Wie de klomp past, trekt hem aan!
Lees meer
04 Blooming Cities: Groen en Wonen - Amsterdam
De vierde Blooming Cities staat in het teken van Groen en Wonen
Lees meer
13 Flower Science Congres - Lisse
Vitale Teelt: de Versnelling
Lees meer
19 Eindejaarsbijeenkomst Anthos, 19 december 2017 - Haarlem
Op dinsdag 19 december a.s. vindt vanaf 15.00 uur de Eindejaarsbijeenkomst van Anthos plaats in de Lichtfabriek in Haarlem.
Lees meer

Januari

19 Holland Paviljoen op Grüne Woche -
Nederland wil op de Internationale Grüne Woche wederom een Holland Paviljoen realiseren. Geïnteresseerden die hieraan willen meedoen, kunnen zich inschrijven.
Lees meer
20 Nationale Tulpendag 2018 in het teken van romantiek - Amsterdam
De zevende editie van Nationale Tulpendag heeft dit jaar als thema ‘romantiek’. Tulpendag vindt plaats op zaterdag 20 januari 2018.
Lees meer

Winnaars Dutch Flower Awards bekend

De Haas Calla’s, Oriental Growers en Nini Flowers zijn de winnaars van de Dutch Flower Awards 2017.

Lees meer

 • Ondernemers
 • 13 11 2017

  Innovatieve luchtzuiverende bloementorens

  Door de natuur naar binnen te halen is luchtkwaliteit te verbeteren. Twee prototypes van luchtzuiverende bloementorens demonstreren deze techniek in de stand van FloraHolland op de Trade Fair te Aalsmeer, tot en met 10 november.

  Lees meer

  • Onderzoek
  • 13 11 2017

   BloembollenVisie wordt Greenity

   Greenity is het vernieuwde vakblad voor de bloembollen- en vasteplantensector. De BloembollenVisie wordt per 9 november 2017 in een nieuw jasje gestoken.

   Lees meer

   • Ondernemers
   • 30 10 2017

    Flower Science Cafe - Het nieuwe verwerken bij Cosine was groot succes!

    Afgelopen donderdag was er weer een geslaagd Flower Science Cafe; het nieuwe verwerken. Ditmaal bij het gastvrije Cosine in Warmond.

    Lees meer

    • Onderzoek
    • 30 10 2017

     In de Spiegel: Henk van der Slot

     "We worden weleens neergezet alsof we vervuilers van de natuur zijn. Echt onzin, wij kwekers zijn liefhebbers van de natuur en we moeten het juist van de natuur hebben. Ik vind dat wij teveel als makke lammetjes de regels volgen. We zouden met de vakorganisaties meer het heft in eigen handen moeten nemen om het tegendeel te bewijzen. Met één duidelijke boods...

     Lees meer

     • Ondernemers
     • 26 10 2017

      Leve de bollenstreek

      Michiel Cappendijk van Greenport Duin- en Bollenstreek over één van de projecten: ons eigen Flower Science.

      Bekijk video

      • Ondernemers
      • 03 10 2017

      Stolk Flora: de weg naar biologische teelt

      Biologische teelt: zie hoe Stolk Flora het doet in dit filmpje, dat vertoond is tijdens het Flower Science Congres.

      Bekijk video

      • Ondernemers
      • 21 12 2016

      Duurzame ontwikkelingen voor een vitale teelt

      Verandering gaat soms ongemerkt. In dit filmpje een indruk van ontwikkelingen in de sector.

      Bekijk video

      • Ondernemers
      • 19 12 2016

      RSS

      Open middag bloembollen Julianadorp

      Toelichting nieuwe ontwikkelingen tijdens open dag Noordelijk Zandgebied Op 19 mei organiseert Proeftuin Zwaagdijk in samenwerking met Agrifirm Plant een open middag voorjaarsbloeiers bij het gezamenlijk proefveld Floratuin Julianadorp. Naast de lopende proeven met tulp, hyacint en narcis worden er twee lezingen gehouden. Deze dag vormt het startschot van drie open dagen in de kerngebieden van bloembollen: Noordelijk Zandgebied, West-Friesland en de Noordoostpolder.

      • Bron: BloembollenWEB
      • Datum: 13-05-2015